BRDCST23 - Joe Rainey

BRDCST23 - Joe Rainey

We kijken vooruit naar het Broadcast festival. De affiche verkent alle uithoeken van het muzikale spectrum en bestaat voor een groot deel uit onbekende namen. De immer enthousiaste Kurt Overbergh, artistiek directeur van de Ancienne Belgique en eindverantwoordelijke voor het programma, loodst ons met het nodige enthousiasme door de affiche.

Op vrijdag komt Joe Rainey Pow Wows zingen, vergezeld van de elektronische beats van Andrew Broder. Doen we aan "cultural appropriation"?

Kurt Overbergh: Helemaal niet. Joe Rainey is zelf een native American. Dus hij heeft alle recht om die traditie te verkennen. Hij maakt veldopnames van die Pow Wows en deelt die op zijn site. Dit concert is een gevolg van onze samenwerking met het Rewire-festival. We bellen dikwijls met elkaar en proberen een paar dingen van bij elkaar over te halen. Soms lukt dat, soms lukt dat niet. Joe Rainey kende ik niet. Zij hebben me die getipt, waarvoor ik hen heel erg dankbaar ben.

We gaan binnenkort trouwens nog een ander project opzetten rond Harry Smith, iemand die ook al ten velde trok om Amerikaanse folk te archiveren en van grote invloed was op muzikanten als Bonnie 'Prince' Billy.

Joe Rainey speelt op vrijdag 7 april op BRDCST.

22 maart 2023
Kristof Van Landschoot