BRDCST: de experimentele drang van de AB

Achtergrond

Toen de AB vorig jaar aankondigde de stekker uit ‘Silence is Sexy’ te trekken, maakte dat ons triest. Net als bij ‘Domino’ wist de AB onder die noemer een hoop interessante en minder bekende artiesten onder de aandacht te brengen. Gelukkig verdween daarmee niet de drang om experimentele muziek te programmeren. En dus kwam er BRDCST. Tijdens verschillende concerten komen er meerdere genres aan bod, van punk tot modern klassiek. Om het kiezen wat eenvoudiger te maken haalden wij er enkele mooie uit.

Michael Price (donderdag 24 maart - Archief van de Stad Brussel)

Michael Price is (samen met David Arnold) vooral bekend van de soundtrack van de Britse serie Sherlock. Bovendien werkte hij ook mee aan te veel films om op te sommen. Maar daarnaast componeert hij ook nog eigen werk. Na de ep ‘A Stillness’ verscheen vorig jaar ‘Entanglement’ op het exquisiete Erased Tapes-label. Voor dit optreden heeft de AB trouwens voor een externe locatie gekozen: het archief van de stad Brussel. Support is het Belgische Innerwoud, die eind vorig jaar hun debuut uitbrachten op Consouling Sounds. Garantie op een mooi en intiem concert dus!

Tsembla + Pak Yan Lau (donderdag 24 maart - Huis 23)

Tegelijk met Michael Price kan u in Huis 23 ook gaan kijken naar twee vrouwelijke artiesten die hun eigen ding doen met elektronica. De ene komt uit Finland, de andere gewoon uit België. Tsembla is het alter ego van de Zweeds-Finse artieste Marja Johansson. Zij versmelt allerlei instrumenten en geluiden om zo op haar eigen manier ritmes en melodieën te creëren. Bij Pak Yan Lau ligt de nadruk op improvisatie. Zij bespeelt hierbij vooral onconventionele instrumenten als prepared piano, speelgoed of een typemachine. Maar als we volgende clip bekijken, worden we daar alleen maar enthousiast van.

GoGo Penguin + Pomrad + De Beren Gieren (vrijdag 25 maart – AB-Box)

Misschien wel dé verrassing van de vorige editie van het Dour-festival, dit GoGo Penguin, die passen in de onstopbare heropleving van de jazz en dus zeker een bezoekje waard, zelfs voor mensen, die niet meteen iets met jazz hebben. Als je daar dan ook nog Belgische revelatie De Beren Gieren bij krijgt, is er toch niks, dat je ervan kan weerhouden om even verder te kijken dan je neus lang is.

Consouling Sounds presents (zaterdag 26 maart - Huis 23)

Het Belgische Consouling Sounds-label mocht ook een eigen avond samenstellen. Zowat alle namen die avond staan garant voor kwaliteitsvolle ambient en drones. Voor Daghraven (de donkere tegenhanger van Illuminine) is het ook meteen de releaseshow van debuut ‘#1’. Wij zagen hem eerder al aan het werk in het thermotechnisch instituut en dat was zeer de moeite. Als voorproefje daarop is er al De Admiraal Heeft Geschoten.

Battles + Mbongwana Star + Paus + Fire! (zondag 27 maart - Grote zaal AB)

Als afsluiter van het weekend is er dan nog een klein festival, waarbij ritme centraal lijkt te staan. Met Battles heeft de AB een naam in huis gehaald die ook op zichzelf makkelijk de grote zaal had kunnen vallen, maar nu krijg je daar nog drie andere namen bij. Wij kijken vooral uit naar Fire! met de Zweedse saxophonist Mats Gustafsson aan het hoofd.

Van de sympathieke mensen van de Ancienne Belgique mogen wij tickets weggeven van het optreden van Battles (zie hierboven). Wie ons weet te zeggen uit welk land Paus komt en dat in het onderwerp van zijn mail naar win@damusic.be zet, heeft prijs.

19 maart 2016
Robbe Van Petegem