BRDCST23 - De dj's

BRDCST23 - De dj's

We kijken vooruit naar het Broadcast festival. De affiche verkent alle uithoeken van het muzikale spectrum en bestaat voor een groot deel uit onbekende namen. De immer enthousiaste Kurt Overbergh, artistiek directeur van de Ancienne Belgique en eindverantwoordelijke voor het programma, loodst ons met het nodige enthousiasme door de affiche.

Elke avond wordt afgesloten met een dansfeest, maar BRDCST zou BRDCST niet zijn, als ook daar geen eigenzinnige keuzes worden gemaakt. Neem Waltur bijvoorbeeld, een lid van het collectief Burenhinder, dat het hardere dansgenre komt mixen op vrijdagavond.

Kurt Overbergh: Ik hou wel van Burenhinder, omdat ze zeggen: "Vrouwen worden nog altijd als lieflijk bekeken". Kijk bijvoorbeeld naar Ichiko Aoba (de Japanse folkzangeres die op zondag speelt, nvdr.). Maar Burenhinder is keihard hakken en ze pakken daar ook mee uit. Ze dragen ook altijd black metal-T-shirts. Mijn vrouw en ik hebben in black metal-stijl T-shirts laten maken van onze koosnaampjes voor onze trouw. Zij doet dat ook met Waltur, ik vind dat de max. Ze willen daarnaast een safe space creëren voor zichzelf en wij willen dat ook. Het festival is al jaren gender-equal, ook al pakken we daar niet mee uit.

Eén van de namen, waar we zelf een vreugdesprongetje voor maakten, was DJ Marcelle, omdat we ons daar vorig jaar ferm bij geamuseerd hebben.

Kurt Overbergh: Ik merk ook onder mijn collega's veel enthousiasme hiervoor. Mensen vroegen vorig jaar al of we haar terug konden vragen, maar mijn eerste reactie was: "Hier moet iemand anders staan". Maar plots vond ik dat het klopte, DJ Marcelle wordt bijna ons uithangsbord, omdat het festival ook zo eclectisch wil zijn.

Ik had ergens in een mixtape van haar de oldschooldub van Impact All-Stars ontdekt. Ik had in een tekst geschreven dat ze dat had gespeeld, maar zelf had ze daar geen herinnering aan. Ik heb het niet verwijderd en ik moet dus nog eens duiken in de mixtapes om te vinden waar het juist was dat ze dat speelde, maar leuk dat ze zelf ook verifieert waar ze gaat spelen en in welke context.

 
4 april 2023
Kristof Van Landschoot