#BozeVrouwen - X-Ray Spex - Oh Bondage Up Yours (1977)

#BozeVrouwen - X-Ray Spex - Oh Bondage Up Yours (1977)

Of er ook “boze vrouwen” waren in de reeks “lastig, kregelig, woedend” van vorige week? Uiteraard. Het was zelfs al gepland. Zeven boze vrouwen luchten de komende week het hart zonder in karikaturale schoonmoedershumor te vervallen.

Punkers waren per definitie boos destijds, maar er waren er ook nogal wat die in die boosheid vrij expliciet waren over de beweegredenen. Poly Styrene was zo iemand.

Met als echte naam Marianne Joan Elliott-Said werd ze in 1957 geboren uit Somalische en Britse ouderds en werd ze van jongs af aan geconfronteerd met onrecht en racisme. Maar haar krachtige wil en visie zorgde ervoor dat ze door vrienden beschreven werd als "powerful enough to drill holes through sheet metal”. Na een solo-reggae-single Silly Billy in 1976 vond ze de punk en X-Ray Spex.

Haar voorkomen (opvallende braces op de tanden) genereerde onmiddellijk veel aandacht: "I said that I wasn't a sex symbol and that if anybody tried to make me one I'd shave my head tomorrow”, hetgeen ze ook gewoon deed op de flat van vriend Johnny Rotten, die zwaar fan was: "Them, they came out with a sound and attitude and a whole energy—it was just not relating to anything around it—superb.". En Rotten was veelal niet kwistig in het aanprijzen van haar.

Oh Bondage Up Yours was een feministische aanklacht tegen de rolpatronen, waarbij de vrouw als slaaf van de echtgenoot, familie en maatschappij werd aangeklaagd. Onderliggend was er ook een boodschap tegen het consumentisme binnen de punkscene, waarbij ze zich afzette tegen de "uniformen" van de punkmerchandising die al heel snel de kop opstaken.

Na het overrompelende debuut 'Germfree Adolescents' bracht ze nog een soloplaat uit, maar in 1983 kapte ze volledig met de muziek en was de opvoeding van haar dochter prioriteit. Af en aan bracht ze nog wel muziek uit. Tot ze in in februari 2011  te horen kreeg dat ze borstkanker had in een vergevorderd stadium met uitzaaiingen naar de rug en de longen. Ze stierf op paasmaandag 25 april 2011 op drieënvijftigjarige leeftijd thuis in Sussex.

19 november 2022
Laurens Leurs