#BowieSteunt - David Bowie / Giorgio Moroder - Cat People (Putting Out Fire

#BowieSteunt - David Bowie / Giorgio Moroder - Cat People (Putting Out Fire

Op 8 januari was het vijf jaar geleden dat ene David Robert Jones het tijdelijke met het eeuwige verwisselde. De wereld kent hem beter als David Bowie. Er was niet één Bowie maar er waren er vele, want hij gooide de vaak zelf gekozen bijnamen (Major Tom, Ziggy Stardust, The Thin White Duke, Aladdin Sane, The Dame, The Picasso of Pop, Jareth The Goblin King, …) sneller af dan het publiek kon volgen. Maar bijzonder was hij wel en elke periode en elk alter ego leverde pareltjes op. . Wij focussen even op een ander aspect van zijn persoonlijkheid: de bereidheid om vrienden altijd uit de nood te helpen, hetzij met vocalen, hetzij met productie, hetzij met een combinatie van zijn talenten.

Giorgio Moroder was wel vaker in het geweer voor een soundtrack (in 1978 voor 'Midnight Express' en in 1980 voor 'American Gigolo') en in 1982 was regisseur Paul Schrader opdrachtgever voor de muziek van de remake van de horrorklassieker ‘Cat People’ uit 1942. Moroder had de volledige soundtrack al kant en klaar, toen Schrader Bowie verzocht om tekst en zangpartij te voorzien voor het filmthema. Het werd Bowie’s grootste hit in America sinds Golden Years uit 1976.

Bowie zou het nummer een jaar later in 1983 opnieuw opnemen voor 'Let’s Dance'. De tweede strofe, die normaliter aanvangt met “Feel my blood enraged”, werd weggelaten op de nieuwe versie. De originele versie werd gek genoeg wel weerhouden voor de Amerikaanse greatest hits 'Bowie: The Singles (1969-1993)' en niet voor de Britse tegenhanger 'The Singles Collection'.

Moroder beschouwde Bowie als een regelrechte professional: “We met in Switzerland where we had breakfast, went to the studio and recorded the song in two or three takes”. Quentin Tarantino recycleerde de song nog eens voor 'Inglorious Basterds' uit 2009, met name voor de scene waarin Shosanna Dreyfus zich opmaakt voor een glorieuze bomaanslag. Tarantino in Rolling Stone: "I've always really loved that song. It's one of my favorite David Bowie songs of the eighties but I never liked the way it was used in the movie ['Cat People'] because Paul Schrader didn't really use it in the movie. He just threw it in the closing credits and I remember me and all the other guys at Video Archives were very disappointed by that. We'd go, 'Man, if we had a song like that written for our movie, we'd build a twenty minute sequence around it!' So I did." Deftige rehabilitatie nog aan toe.

24 januari 2021
Laurens Leurs