Bowie 75

Bowie 75

David Bowie zou vandaag (8 januari) vijfenzeventig jaar oud zijn geweest. Dat vraagt toch om één of andere herdenking. Dus gingen wij op zoek naar covers van de man. En er zijn er veel, heel veel, heel heel veel. Deze selectie is dus heel erg persoonlijk. En het staat u uiteraard vrij de lijst aan te vullen op Facebook of Twitter. 

SpoonI Can't Give Everything Away

Spoon heeft een nieuw album op stapel staan en de eerste single daaruit verscheen enkele weken geleden. Maar frontman Britt Daniel had nog iets anders in petto en pakte uit met een cover, afkomstig van Bowie's 'Blackstar'. “I Can’t Give Everything Away is a tune Alex and I have been playing since we learned it for an acoustic and piano show in Mexico City in 2016”, zegt Daniel over het nummer. “It’s just a fantastic song, and as the last song on Bowie’s final album it doesn’t disappoint. We recorded this version live in December 2021.”

Absynthe Minded – Where Are We Now?

De groep nam deze cover op voor het Franse webzine Le Cargo op een nogal ongewone plaats: de Shakespeare-bibliotheek aan de oevers van de Seine in Parijs. Het resultaat met enkel stem en piano mag er zeker zijn.

The Flaming Lips – Life On Mars

Opgenomen voor een Peel-sessie voor de BBC. Wayne Coyne van The Flaming Lips is dan misschien niet de beste zanger, hij compenseert dat met de intensiteit, die hij steeds weer in de songs legt. En dat is ook hier het geval. Het resultaat is een getrouwe, maar daarom niet minder gesmaakte versie van een klassieker van David Bowie.

Beck – Sound And Vision

Als Beck iets onderneemt, dan doet hij dat goed. En dus werd dit misschien wel één van de meest ambitieuze covers van een nummer van David Bowie. Het resultaat mag er zijn. Geniet en bewonder deze schitterende versie. Zelf zei hij over de cover: “It was an experiment and an opportunity to try something completely irrational. I attempted to conjure some scenario that could only exist in this kind of space for a one-time performance. It’s doing something you could never do on a tour. I was thinking a lot about Busby Berkeley films and multiples of musicians and dancers.”

Depeche Mode – Heroes

Stijlvol als altijd, Depeche Mode, en de cover is navenant. “‘Heroes’ is the most special song to me at the moment” gaf Dave Gahan mee over deze versie van een andere klassieker. “Bowie is the one artist who I’ve stuck with since I was in my early teens. His albums are always my go-to on tour and covering Heroes’is paying homage to Bowie.”

Shearwater – Look Back In Anger

Het begon als een leuk tussendoortje, maar het werd ernst, toen Bowie plots overleed. Shearwater speelde de hele plaat uiteindelijk vier keer, jammer genoeg nooit in België, maar dan is er gelukkig YouTube om dat op te vangen. “In 2015, as we were deciding what to play for the 'Jet Plane And Oxbow' tour, we decided to cover David Bowie's entire 'Lodger' album kind of as a fun challenge. During our tour prep, we got the news that he passed away, and, devastated, we had second thoughts as to whether we should still cover the album. In the end, we decided to do it as a tribute.“

Warpaint – Ashes To Ashes

De stemmen van de dames maken dit tot een mooie versie van de single uit 'Scary Monsters (And Super Creeps)'. Dat alleen al maakt deze cover de moeite waard.

M. Ward – Let's Dance

Verschenen naar aanleiding van de re-release van zijn album 'Transistor Radio' in 2005 en waarschijnlijk de meest uitgeklede versie van een song van David Bowie. Het resultaat is beklemmend intiem en verdient het helemaal om in dit lijstje te staan.

Tori Amos – After All

In 2001 nam Tori Amos een album op met covers van songs, gemaakt door mannen. Zij wou er hiermee een vrouwelijke draai aan geven. Het resultaat was naar onze mening indrukwekkend. En hetzelfde kan gezegd worden van deze cover. Uiteindelijk zou het nummer ook nog verschijnen als B-kantje van haar versie van Strange Little Girls (The Stranglers).

8 januari 2022
Patrick Van Gestel