Bootleg Heroes - 'Right As Rain'

Bootleg Heroes - 'Right As Rain'

Bootleg Heroes is het project van de Gentse muzikanten Glenn Beyst en Carl Vander Maelen, die enkele jaren geleden een gedeelde liefde ontdekten voor onschuldige jarenzestigmelodieën. Het eerste resultaat van die muzikale samenwerking was de ep ‘Assassin In Pink’ uit 2019, een geslaagd plaatje vol luchtige en zomerse deuntjes. Dat is geen evidentie, want het is moeilijk vrolijke muziek te brengen zonder in clichés te vervallen.

De twee zijn terug met een nieuwe ep. En het valt meteen op hoezeer het muzikale referentiekader in een jaar tijd verlegd werd. ‘Right As Rain’ is droeviger, grimmiger en meer ingetogen dan de voorganger en lijkt opvallend meer geïnspireerd te zijn door de jaren zeventig. Het akoestische gitaarspel en samenzang tussen de twee zijn echter intact gebleven.

Dat klinkt op zich goed, maar wij hadden halverwege de eerste luisterbeurt toch enkele bedenkingen bij die stilistische keuzes. Openers Aching All The Time en The Way You Look Tonight zitten op zich goed ineen, maar schuren iets te dicht tegen cliché aan. De twee bandleden – en vooral dan Vander Maelen, die een verleden heeft in de metalscene – zingen ook opvallend bombastischer dan op het debuut, wat de nummers niet ten goede komt.

De tweede helft van de ep is gelukkig veel sterker. Het achtergrondorgeltje in Proof maakt het nummer en afsluiter Right As Rain is gewoon zeer goed. Maar het is vooral het fantastische Sweetest Illusion dat met een medaille gaat lopen. Een uitstekend nummer, dat wij nog veel op repeat zullen zetten. 'Right As Rain' is geen perfecte, maar wel een goede ep, die de muzikale veelzijdigheid van de twee in de verf zet. Op naar de volgende release. We zijn benieuwd.

30 juli 2020
Max De Boeck