#Boos - Bob Dylan - Idiot Wind (1975)

#Boos - Bob Dylan - Idiot Wind (1975)

Lastig, kregelig, woedend en dat dan blindelings en feilloos op muziek zetten. Het is weinigen gegeven, maar deze zeven muziekjes zijn daar wel in geslaagd.

Dylan is vrij laat tot ons gekomen en de deur naar dat gigantische oeuvre werd geopend met 'Blood On The Tracks', een lp die we voor vijfendertig Belgische franken de onze maakten in een Brusselse platenzaak op weg naar het archief in de Koninklijke Bibliotheek, waar we als geschiedenisstudent het merendeel van de tijd invulden, naarstig vorsend in oude bibliografieën en fichebakken in internetloze tijden.

Minder dan een euro dus voor een meesterwerkje dat ons binnenloodste in het Dylanologische planetarium. Hij was teleurgesteld in de liefde, boos op van alles en nog wat en in Idiot Wind moest bijna-ex-vrouw Sara Dylan het ontgelden. De vitriolen pen ontzag niets: “You’re an idiot, babe / I can’t even touch the books you’ve read”. Ga daar maar eens aan staan: vintage walging en weerzin. Het zou nog twee jaar duren eer ze officieel uit elkaar gingen, maar de toon was zondermeer gezet.

Hij heeft altijd ontkend dat het over Sara ging. Zoon Jakob Dylan bevestigt nochtans dat veel discussies tussen zijn ouders in één of andere vorm op 'Blood on the Tracks' terechtkwamen. Volgens Dylan zelf is het een song over de universaliteit van menselijke domheid en over de uitdrukking van wilskracht: "With strength of will you can do anything. With willpower you can determine your destiny."

Het nummer bevat ook tal van bijbelse verwijzingen. De "lone soldier on the cross" is een referentie aan de kruisiging en de priesters droegen "black on the seventh day". "What's good is bad, what's bad is good", is een mogelijke verwijzing naar Isiah 5:20: "Woe to those who call evil good and good evil, who put darkness for light and light for darkness, who put bitter for sweet and sweet for bitter."

Hij nam verschillende versies op, maar de finale versie kwam er in het huis van zijn broer David in Minnesota. De versie beviel dermate dat hij nog vier andere nummers opnieuw opnam. Assistent-technieker Glenn Berger over de opname van Idiot Wind: "He's cutting Idiot Wind and just spitting this mean, angry and hurtful song, and it's so incredibly intense and vulnerable and real. And then he turns to us in the control room and says, 'Was that sincere enough?' I think it was such an intense emotion that he had to make some distance from it, by making that funny remark." 

13 november 2022
Laurens Leurs