Boomtown 2015: vleesgeworden gezelligheid

Achtergrond

Ja hoor, daar is ie weer: na 357 stille nachten mogen we ons weer collectief verheugen op vijf dagen van muzikale extase op het Gentse eiland van plezier, u welbekend als Boomtown. Dit keer komen 53 artiesten (!) van heinde en verre neergestreken om ons op een bijzonder kleurrijk menu te vergasten. Wij schotelen u onze vijf sappigste smaakmakers voor.

Sun Kil Moon (Dinsdag, Handelsbeurs, 21u20)

De laatste plaat van Kozelecs vehikel, ‘Universal Themes’, mag dan wel een tegenvaller zijn, 's mans liveshows zijn altijd een beleving. De chronisch depressieve folkie maakt van zijn optredens een soort van donkere comedyshows. De zanger/gitarist stopt midden in een nummer omdat ‘het niet werkt’, scheldt op het publiek en zorgt ervoor dat de mensen op de eerste rij zich erg oncomfortabel voelen. Nu enkel hopen dat het muzikale ook volgt. ’s Mans reputatie is op dat gebied nogal wisselvallig. We laten ons verrassen, hopende dat Kozelec een goede bui heeft, vingers gekruist dat hij vooral het geniale ‘Benji’ ten berde brengt. Een gok, maar één die als het goed uitdraait een fantastisch optreden kan opleveren.

Unknown Mortal Orchestra (Dinsdag, Kouter, 22u30) 

Maak kennis met het Amerikaans/Nieuw-Zeelands indiepopensemble dat al uw besognes zal doen verdampen als ware het euroflappen in Griekse banken. Met hun soms strelende, soms weemoedige en bijwijlen troebele brouwsels zal UMO ongetwijfeld elke snaar in uw licht aangeschoten lijf weten raken. ‘Unknown’ zijn ze trouwens al lang niet meer sinds het succes van hun doorbraakalbum ‘II’ in 2013 en de daaraan gekoppelde wereldtournee. Festival na festival bezweek voor hun recept van melodieuze, dromerige, halfdronken poppsychedelica. Uw roes zal vroeg intreden, die dinsdagavond. En neen, niet alleen door de alcohol. Tenminste, niet helemaal.Lambchop (Woensdag, Handelsbeurs, 21u20)

Nog een Amerikaanse parel kan u woensdag bewonderen in de Handelsbeurs. Intieme, ingetogen americana uit Tennessee, bestaande uit een snufje soul vermengd met lounge- en post-rockinvloeden, staat garant voor een warme cocon van liefde en genegenheid waarin het heerlijk toeven is. De stem van creatief brein Kurt Wagner maakt zelfs de stoerste heerschappen week terwijl zijn subtiele teksten snijden en zich een weg onderhuids banen, een kalmerende injectie die u vast goed zal kunnen gebruiken na vijf slapeloze nachten Gentse Feesten-gekte. Strijkers die warmte kleuren als avondrood op een herfstige avond en een loungy piano maken de relaxatietherapie compleet. Lambchop is de vleesgeworden gezelligheid van een knisperend haardvuur, en dat in volle zomer.         

Andy Stott (Donderdag, Handelsbeurs, 22u50)

Obscure, ietwat dreigende elektro uit Manchester, die ons in combinatie met de kille, galmende vrouwenstemmen al heel wat koude rillingen bezorgde. Z’n recentste exploot Faith in Strangers was een schot in de roos en werd door recensenten overal ter wereld op veel lof onthaald – en terecht. De frigide sfeer op het album teleporteert je bijwijlen naar het kale ijslandschap van Pluto – die loodzware, machinale klankenbrij (hoorden we daar een lightsaber?) doet vermoeden dat hier inderdaad buitenaardse krachten aan het werk zijn – maar laat weinig elektroliefhebber onbetuigd. Het geluid dat Andy Stott produceert is uniek – Burial komt nog het dichtst in de buurt – en mokert je omver als je niet stevig vastgegespt bent. Een trip to outer space, voor maar een handvol euro’s in lanceerbasis Handelsbeurs, must see voor elke zichzelf respecterende elektronicaliefhebber.      

Kenji Minogue (Zaterdag, Kouter, 20u)

Wie kent ze niet, het excentrieke electrotrashduo Fanny Willen en nieuwste Woestijnvisvangst Conny Komen. De vaandeldragers van de Vlaamse kitschpop mogen op de laatste Boomtowndag hun absurde maar tegelijk hilarische teksten te berde brengen, die overigens voortreffelijk aansluiten bij hun gewaagde vestimentaire keuzes. Enige basiskennis van het West-Vlaams is vereist om hun, eum, cryptische maatschappijkritiek, die vermomd zit in banale, alledaagse situatieschetsen, te vatten (Moe kik betoaln vo de pipi of ist bi mi vo niet ni?). Een act die de gewone leek in opperste verwarring zal achterlaten maar het doorgaans welgeïnformeerde Boomtownpubliek zal meesleuren in een LSD-waardige trip, daarbij op een gegeven moment unisono de aangename naam ‘An Vandewalle’ uitkirrend. Als u die laatste niet snapt moet u dringend de grandioze doorbraaksingle ‘Naam Familienaam’ uitchecken, en als u toch bezig bent alle andere hallucinogene clips die deze kolderieke meiden al voortbrachten. Nog snel de anekdote van hun ontmoeting meegeven: actrice Emilie De Roo en dj Sarah Vandeursen kwamen met elkaar in contact op de Gentse Feesten toen ze een plastuit wilden delen. Liefde op het eerste gezicht en de rest is geschiedenis.  

Boomtown vindt plaats van 21 tot en met 25 juli in de Handelsbeurs en op de Kouter in Gent.Quentin Soenens & Koerian Verbesselt

19 juli 2015