Boomtown 2013: Kiezen is verliezen

Achtergrond

De mensen die zich gaan verzamelen op de Gentse Kouter tijdens de Gentse Feesten vallen dit jaar met hun gat in de spreekwoordelijke boter, want Boomtown levert wederom een puike affiche af. Er zullen zelfs zoveel goede bands spelen dat er een klassiek festivalprobleem opduikt. Twee of meer artiesten spelen op hetzelfde moment op een verschillende plaats. Om u bij uw uiteindelijke keuze te helpen vergelijken we enkele artiesten die gelijktijdig op Boomtown spelen. Zo weet u tenminste ook wat u gaat missen.

Boomtown 2013: Kiezen is verliezen



 

Dinsdag 23 juli: Droompop of bloedneus

The Spectors (20u in de Tent) en Iceage (20u30 in de Zaal)

Belgische droompop bestaat, en The Spectors spelen die. Verwacht niet teveel franjes, veel reverb en een snuifje zomer, alsof The Jesus and Mary Chain net van een surfvakantie terug zijn. Perfect om bijvoorbeeld te gaan schuilen voor de Deense punkstorm van Iceage, want voor zes euro kan u in de Zaal gaan moshen op het hemelse lawaai van de gevaarlijkste band van Kopenhagen. Ook als u liever zonder bloedneus thuiskomt, is Iceage de moeite waard. Ze worden vergeleken met Joy Division en durven dus ook hun droeviger kantje laten zien.

Voor droompop kan u overigens ook bij het Amerikaanse DIIV terecht om 21u30 in de Zaal. Als u trouwens na Iceage nog geen bloedneus heeft, dan bent u stevig genoeg bevonden voor de noise van Raketkanon om 22u50 in de Club.

Woensdag 24 juli: Frieten (met mayo) of psychedelische cocktails

Marble Sounds (21u30 in de Zaal) en Pinkunoizu (21u40 in de Tent)

Marble Sounds is typisch Belgische popmuziek, frietpop dus, maar wel met aardappelen van de bovenste plank gesneden. Verwacht geen opzwepende ritmes, maar eerder schattige liedjes om ècht naar te luisteren. Het Deense Pinkunoizu doet ondertussen de Tent trippen met Kraftwerkelektronica en sixties gitaarecho’s. Zelf noemen ze het het liefst cocktailmuziek. Zoet en kleurrijk zijn dan ook adjectieven die bij hun muziek passen.

Of Jacco Gardner ook LSD meeneemt naar zijn optreden in de Zaal om 19u30 weten we niet, maar psychedelicapop zoals die van de vroege Pink Floyd smokkelt hij wel mee naar Gent. Clear The Air kent u vast al wel van op de radio. The Van Jets brengen dan weer voor de vierde keer Belpop mee naar de Kouter, maar dan wel met vettige mayonaise (in de vorm van gitaargeweld). Om 22u30 op het grote podium.

Donderdag 25 juli: Slim of sludgen

BRNS (21u40 in de Tent) en Amenra (21u20 in de Zaal)

Als u donderdag in de tent staat voor het Brusselse BRNS (uitspreken als Brains), dan zult u ongetwijfeld uw hoofd meebewegen na de eerste tonen. Opgepast, dit is slechts de beginfase van het volledig van uw sokken geblazen worden. Neem dus stevige schoenen mee, eveneens omdat dansen op deze catchy rockmuziek tot een van de mogelijkheden behoord. Slim gezien van BRNS, muziek maken voor zowel hoofd als lijf.

Bent u eerder een volgeling van de Kerk van de sludgemetal, dan is de Zaal op donderdag uw tempel. Amenra brengen u daar naar het hiernamaals en terug. Sinds hun laatste album weten we overigens dat ze dat ook met akoestische gitaren kunnen.

Het Deense Efterklang bezorgt u het hiernamaals dan weer in een slimme popverpakking op die dag, om 22u30 op het podium op de Kouter.

Vrijdag 26 juli: De meneer of de jongens

Spinvis (23u30 op de Kouter) en Pomrad (23u00 in de Club)

Zo’n grote meneer als Spinvis gratis op de Kouter in Gent? Dat is een al even grote eer. Nederlandstalige muziek hoeft niet saai te zijn, dat bewijst die noorderbuur telkens wanneer hij een album uitbrengt. Noem hem gerust de Bob Dylan, Radiohead en Flaming Lips van ons taalgebied.

Pomrad is dan weer een jonge snaak vergeleken met Spinvis. Geef die jazzpianist van opleiding een synthesizer vol met samples en hij tovert er een eighties elektro-funkorkest uit. Daft Punk ontmoet de ademende elektronica van Flying Lotus, zeg maar.

Misschien kijkt Pomrad wel een beetje op naar die andere grote meneer en jazzpianist, Jef Neve. Die speelt om 21u30 in de Zaal. Eveneens aan te raden zijn de jongens van Believo! om 22u20 in de Tent. Die brengen een unieke soort popmuziek die in het buitenland door Dinosaur Jr. of Yuck wordt gespeeld.

Zaterdag 27 juli: Iets met wolven of iets met “Will” in de naam

Oscar and the Wolf (21u20 op de Kouter) en ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead (21u30 in de Zaal)

Etherische popmuziek genoeg op Boomtown, maar Oscar and the Wolf schieten er toch boven uit. Denk aan Local Natives of Alt-J, maar dan op Valium. Ondertussen staan …And You Will Know Us By The Trail Of Dead te rocken in de Zaal. Zij kwamen nooit meer tot op het niveau van hun derde album ‘Source Tags & Codes’ maar doen recent toch weer een verdienstelijke poging met ‘Lost Songs’.

Tomàn kent u misschien nog van hun postrock, of toch eerder van hun omweggetje langs de mathrock van op ‘Where Wolves Wear Wolf Wear’? Zij spelen om 23u in de Club. Daar staan trouwens nog enkele internationale singer-songwriters: De Britse lofi-artiest Will Samson om 18u20 en de Amerikaanse Will Johnson om 20u30, bekend van Monsters Of Folk.

Voor de volledige affiche en tickets voor de concerten in de Club en de Zaal checkt u best de website van Boomtown dat plaatsvindt van 23 tot en met 27 juli op de Kouter en in de Handelsbeurs in Gent.

20 juli 2013
Brecht Vissers