Boombalfestival 2014: Voor dansers, maar niet alleen voor hen

Achtergrond

Boombalfestival in Lovendegem is reeds voor het negende jaar het verlengstuk van de alom bekende Boombals waar menig folkliefhebber zich de ziel uit het lijf danst. Dit jaar zal het festivalterrein langs de Boterhoek in Lovendegem van 21 tot en met 24 augustus terug volledig in de ban zijn van de betere balmuziek uit alle hoeken van Europa. De danstempels zullen dus opnieuw het kloppend hart van het festival zijn. Nieuw dit jaar is het concertpodium in open lucht voor staande concerten, dat de concerttent met zitbanken vervangt.

Boombalfestival 2014: Voor dansers, maar niet alleen voor hen



Wij maakten voor u een overzicht waarin zowel de dansliefhebber als de rustige concertganger zijn gading moet kunnen vinden. Aangezien ondergetekende meer het type rustige concertganger is, lieten we ons voor het balfolk-luik inlichten door Thomas Hoste van de groepen Cecilia en Eleanor.

Variomatic (vrijdag 20u – 21u30, Danstempel 1)
Variomatic is ontstaan als een all-star-band en heeft als voornaamste doel de grenzen tussen folk en pop te slopen om een eigentijds en bijwijlen funky geluid neer te zetten. De groep onder leiding van Koen Garriau bestaat uit muzikanten met een behoorlijke staat van dienst in groepen als Kadril, Yevgueni en Fluxus. Op hun repertoire staan bekende nummers en tv-tunes, die ze zelf herwerken tot een dansbaar geheel.

Kadril (vrijdag 21u – 22u15, Buitenpodium)
Reeds sinds het einde van de jaren zeventig is Kadril al bezig. Ze worden dan ook gezien als de pioniers van de folk in Vlaanderen. Aanvankelijk speelde de groep eerder akoestische muziek, maar dat evolueerde door de jaren heen naar een stevigere en meer uitgebreide bezetting. Met het nieuwste album ‘Archaï’ keert de groep deels terug naar de roots met teksten uit oude liedboeken, waar nodig weliswaar aangepast naar het huidige Nederlands. Muzikaal blijft de stevige basis weliswaar overeind met opzwepende beats en een waaier aan instrumenten.

Orchestre International du Vetex (vrijdag 23u – 01u, buitenpodium)
Het bonte gezelschap van Orchestre International Du Vetex zal met een twintigtal muzikanten voor een goed gevuld podium zorgen. Deze kleurrijke, feestelijke en grensoverschrijdende feestfanfare met basis in Kortrijk is een mix van muzikanten uit Vlaanderen, Wallonië & Noord-Frankrijk. In 2004 zetten de leden een stap in het onbekende, maar nu, tien jaar later en drie albums verder, slagen ze er keer op keer in het publiek overstag te laten gaan met een instrumentale variatie van muziekstijlen uit de wereld: balkan, ska, afrobeat, cumbia, klezmer,... Ze speelden onder meer al op de festivalweide van Sziget, op straatfeesten in Barcelona en in het voorprogramma van Manu Chao in San Pedro (Argentinië). En ook op Boombalfestival zijn ze van plan om de boel te laten ontploffen.

Lost Highway (zaterdag 19u – 20u30, Danstempel 2)
Tijdens een nachtelijk gesprek besloten enkele leden van Hot Griselda, Sextet à Claque en Mister Klof om een gezamelijk repertoire samen te stellen. Met twee Nederlandse en drie Franse groepsleden kan je Lost Highway een internationale formatie, noemen. Ze brengen ritmische folk op doedelzakken, banjo en bodran. Het ritmische zit hem bovendien zowel in de ritmesectie als in de melodiesectie wat live vaak leidt tot vlammende folk.

Naragonia (zaterdag 20u – 21u30, Danstempel 1)
Naragonia bestaat dit jaar tien jaar. In 2003 besloten Pascale Rubens en Toon Van Mierlo om samen te spelen. Ze spelen eigenzinnige, maar verfijnde balfolkmuziek waar ook de rustige luisteraar van kan genieten. De groep heeft dan ook een ijzersterke reputatie in zowel binnen- als buitenland. Dit hebben ze vooral te danken aan het virtuoze spel en een goed oor voor mooi uitgewerke arrangementen.

Luka Bloom (zaterdag 21u30 – 23u30, Buitenpodium)
Onlangs bracht Luka Bloom met ‘Head & Heart’ een nieuw album uit. Het zal echter niet enkel daarmee zijn dat de Ierse bard het publiek op Boombalfestival twee uren zal weten te boeien. Als het prototype van de singer-songwriter zingt hij al jaren over het leven en alle positieve en negatieve bijkomstigheden ervan op zijn aparte manier. Niet alleen in de nummers weet hij verhalen te vertellen, maar ook tussen de nummers kan de man ontspannen en met humor vertellen. Met zijn unieke stem en eigenzinnige, akoestische gitaarklank zal hij ook het publiek op Boombalfestival met gemak weten in te pakken.

Kapitein Winokio (zondag 15u – 16u, Buitenpodium)
Na zijn succesvolle passage op Boombalfestival 2012 staat kapitein Winokio dit jaar opnieuw geprogrammeerd. Dit jaar viert de kapitein zelfs zijn tiende verjaardag. Gedurende al die jaren wist het project rond Winok Seresia steeds meer kinderen, ouders, leerkrachten,… te overtuigen met hun eigenzinnige herwerkingen van kinderliedjes. Live maken ze er steeds een dolle boel van. En met hun verjaardag gaan ze er zeker dubbel en dik tegenaan.

Living Hero: Tom Waits (zondag 18u – 19u30, buitenpodium)
Hoe breng je een eerbetoon aan een van de grootste Amerikaanse singer-songwriters? Met die insteek gingen ze bij Living Hero aan de slag. De kern van deze tournee bestaat uit Tom Pintens, Guy Swinnen, Jan De Campenaere (Venus In Flames) en Tom Theuns (Ambrozijn). Tijdens de tournee worden ze op het podium bijgestaan door vijf muzikanten, die hun sporen verdienden bij onder meer Think of One, The Broken Circle Bluegrass Band, Admiral Freebee en Guido Belcanto. De kunst bestaat er hem in om de nummers zeker niet te willen brengen zoals Waits ze zelf brengt, wegens behoorlijk onmogelijk, maar er een eigen draai aan te geven zonder afbreuk te doen aan de schoonheid van de nummers. Er werd ten slotte een mooi programma samengesteld van bekend en minder bekend werk, van rustige en uptempo nummers. In Lovendegem is deze bejubelde tour daarenboven aan zijn allerlaatste concert toe. Het is dus nu of nooit.

Boombalbombardement (zondag 21u – 23u, Buitenpodium)
Het boombalfestival wordt traditioneel afgesloten met een heus Boombalbombardement, een soort van all-star-bigband met muzikanten van verschillende, optredende balfolkbands, die er gedurende twee uren lustig op losjammen. Veel kan daar dus op voorhand niet over gezegd worden, maar het is in het verleden al de moeite gebleken… om te dansen en te luisteren.

18 augustus 2014
Patrick Blomme