#Bomen - Radiohead - Fake Plastic Trees (1995)

#Bomen - Radiohead - Fake Plastic Trees (1995)

Eens kijken of er bij het muzikale heir veel bomenknuffelaars te vinden zijn. Een weekje doorbomen over bomen.

Volgens zanger Thom Yorke is dit een lied over een gebied in Oost-Londen, genaamd Canary Wharf, dat werd gebouwd op ongebruikte woestenij bij de haven van de Theems. Het gebied had oorspronkelijk een belangrijke zakenwijk moeten worden, maar een marktdaling in de jaren negentig voorkwam dat. Canary Wharf is aangelegd met veel kunstplanten. Vandaar de titel.

In een interview met het tijdschrift Rolling Stone zei Yorke dat dit het nummer was waarin hij zijn lyrische stem vond. Hij nam de zang, zichzelf begeleidend op akoestische gitaar, in één take op, waarna de band de partijen rondom hem invulde. Yorke zei dat het nummer begon als "Een heel mooie melodie waarvan ik geen idee had wat ik ermee moest doen. En dan word je wakker en merk je dat je hoofd er een paar woorden bij zingt."

Een akoestische versie was te zien in de film 'Clueless' uit 1995 en is te vinden op de bijhorende soundtrack. In de film bekritiseert Cher (Alicia Silverstone) de muzieksmaak van haar stiefbroer, wanneer ze hem naar het deuntje hoort luisteren en noemt het "cry baby music". Toen Vox hem vroeg of hij die belediging erg vond, antwoordde Yorke: "Ik denk dat het me wel kwaad maakt, maar ik ben eigenlijk een kreunende huilbaby uit de hel. Bovendien zijn de personages in die film niet het soort mensen dat ik zou leuk vinden. Het zijn gewoon doorsnee, tweedimensionale Beverly Hills-kinderen. En de persoon, die daadwerkelijk naar hen luistert in de film, is het enige driedimensionale personage. Dus het antwoord is: 'Fuck you, wij zijn voor 3D-mensen!'"

Karyn Rachtman, die de soundtrack van de film samenstelde, gaf toe dat Cher destijds haar eigen mening over de band uitte. "Ik beschouwde hen als 'de zeurderige band', en ik was erg tegen hen", legde ze uit aan Flavorwire . "Ik werd later fan van Radiohead, maar ik herinner me dat ik destijds hoorde dat ze klootzakken waren. Ik moest naar Engeland om hun 'Clueless' te laten zien en Thom Yorke was zo'n geweldige kerel. Ik heb misschien echt uitgespeeld hoe oppervlakkig Cher is. Het was zoiets als: 'Natuurlijk gaat ze je zeurderig noemen, het is een compliment, snap je?' Ze vonden het prima."

De band vond het moeilijk om die versie vast te leggen en besloot een pauze te nemen en een optreden van Jeff Buckley in Highbury bij te wonen. Toen ze gebiologeerd door Buckleys set terugkeerden naar de studio, zong Yorke het nummer twee keer voordat ze in tranen uitbarstten. Volgens Q magazine april 2008 speelde Jonny Greenwood hierop een oud Hammond-orgel, waarvan de toonregeling na elke maat opnieuw moest worden ingesteld.

28 februari 2024
Laurens Leurs