#Bomen - Nick Cave & the Bad Seeds - Skeleton Tree (2016)

#Bomen - Nick Cave & the Bad Seeds - Skeleton Tree (2016)

Eens kijken of er bij het muzikale heir veel bomenknuffelaars te vinden zijn. Een weekje doorbomen over bomen.

Dit is het titelnummer van 'Skeleton Tree', een album opgenomen tijdens verschillende sessies van eind 2014 tot begin 2016. Op 14 juli 2015 viel Cave's vijftienjarige zoon Arthur van een klif vlakbij het huis van de familie in Brighton en stierf aan de gevolgen van de verwondingen. Deze verkenning van verdriet, geschreven door Cave na de tragedie, roept een grimmig beeld op van een boom zonder bladeren in het bleke licht van de dageraad: “Sunday morning / skeleton tree / Oh, nothing is for free”.

De prijs voor Cave's liefde voor zijn zoon is liefdesverdriet. Van binnen voelt hij zich kaal, als een skeletboom, terwijl hij weer naar buiten stapt in de wakende wereld. Het verdriet zal hem de rest van zijn leven bijblijven, wat hij in de slotregels accepteert: “And it's alright now / And it's alright now / And it's alright now.”

Skeleton Tree was de eerste tekst, die Nick Cave schreef nadat hij Arthur had verloren. Hij stuurde rond half september 2015 een stemopname naar trouwe medewerker, Warren Ellis. "Het was de eerste keer dat hij probeerde te zingen en hij had akkoorden en een melodie geschreven", herinnert Ellis zich aan het tijdschrift Uncut.

Toen Cave en zijn gezelschap in de herfst van 2015 de sessies in La Frette Studios in Frankrijk hervatten, legden ze het vast volgens de demo. "We hebben het nummer vervolgens op verschillende manieren geprobeerd", zei Ellis, "maar we konden het als band niet laten werken - er was iets met de gebroken en onzekere aard van de demo." Cave haalde het demonummer van de sessies tevoorschijn en zong daarover. Dat is de versie die op het album terechtkwam.

'Skeleton Tree' kreeg lovende kritieken van muziekcritici. Flood Magazine noemde het het beste album van 2016 en zowel Uncut als Mojo zetten het op de derde plaats. Ook het publiek waardeerde de plaat. 'Skeleton Tree' stond bovenaan de albumlijsten in verschillende landen, waaronder Australië, België (Vlaanderen), Denemarken, Finland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Portugal. Het werd ook Cave's album met de hoogste hitlijstennotering in de Verenigde Staten, met een piek op nummer zevenentwintig in de Billboard 200.

 

2 maart 2024
Laurens Leurs