Bombay Bicycle Club

Achtergrond

'U hoort allicht nog van hen', zo zouden we dit artikel kunnen beëindigd hebben. Dwars als we zijn, lappen we deze voorzichtige promotalk in de laatste alinea aan onze laars en maken we ons sterk dat het niet lang meer zal duren vooraleer de jonge honden van Bombay Bicycle Club een definitieve doorbraak in de Lage Landen zullen forceren.

Bombay Bicycle Club



Het verhaal wil dat dit viertal als broekventjes (amper zestien waren ze) in 2006 plots tussen Radiohead, Beck en Lilly Allen op de affiche van het V-festival stonden. Reden? Tijdens één of andere rockrally hadden ze zonder schroom dat andere Britse gezelschap (en opkomend talent) The Holloways naar huis gespeeld.

De hyperadar in Engeland raakte oververhit en niet alleen het hele legioen persmensen bezweek voor de melodieuze gitaarpop van dit kwartet, ook producer Jim Abbiss (bekend van ondermeer Editors, Adele, Arctic Monkeys en Kasabian) was door het dolle heen.

Tot op dat moment waren de songs  op hun myspacepagina, allemaal eigenhandig opgenomen in de kelder, slaapkamer en garage. "Zelfs zonder professionele opnameapparatuur klinkt dit fantastisch.", moet Abbiss gedacht hebben. Prompt plukte hij de jongelingen van de schoolbanken en dropte ze in de studio wat behoorlijk snel resulteerde in twee EP's met daarop de bevallige debuutsingle Evening/Morning, die bijzonder hoog scoorde in de Britse indie charts.

Ondertussen zwaaiden de heren af  van school en zijn ze eindelijk klaar voor het aanlokkelijke rock-'n-roll leven op tourbussen, festivals en concertzalen. Met hun debuutplaat 'I Had The Blues But I Shook Them Loose', die bol staat van scherpe gitaarriffs (denk: The Strokes meets Pavement en The Smiths) gingen alle grote Engelse festivals plat voor Bombay Bicycle Club.

Enkele weken geleden werd voor het eerst de grote plas overgestoken. Een bescheiden plekje in de Chateau van Pukkelpop deed ons alvast watertanden naar meer.

Interessant weetje: gitarist Jamie MacColl is het neefje van Kirsty MacColl (u weet wel van die onsterfelijke Pogueshit Fairytale Of New York) en bijgevolg ook kleinzoon van de Britse folklegende Ewan MacColl. James, champagne voor iedereen!

Voorlopig is het debuutalbum nog niet uit in België ... opstarten die Facebookpetitie en snel graag!

9 september 2009
Kevin Vergauwen