#BoksSongs - Sun Kil Moon - Salvador Sánchez (2003)

#BoksSongs - Sun Kil Moon - Salvador Sánchez (2003)

De één beschouwt boksen als een edele en tactische vechtsport, waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen en handen en conditie centraal staan.  De ander veroordeelt het als bloederige, zinloze barbarij.  Daar gaan we deze week niet over oordelen. Wel zoeken we een zevental songs bij elkaar, waarbij een bokser of de sport een rol spelen in de song.

Van één van onze favoriete misantropen Mark Kozelek die met Sun Kil Moon op Crazy Horse-manier het heroïsche verhaal doet van de professionele Mexicaanse wereldkampioen vedergewicht Salvador Sanchez (1959-1982). Openend met loeiende en gierende gitaren, die verwikkeld raken in feedbackpatronen met donderende drums, terwijl hij op typische Kozelekmanier de teksten declameert.

Fraai nummer over de kleine Mexicaanse wereldkampioen die op slechts tweeëntwintigjarige leeftijd het leven verloor in een auto-ongeluk met zijn Porsche. Hij was vedergewicht kampioen bij de WBC van 1980 tot 1982. Postuum werd hij in 1991 bijgezet in de International Boxing Hall Of Fame. Zijn leven werd verfilmd. Hij speelde zijn eigen rol, maar 'The Last Fight' zou pas uitkomen in 1983, een jaar na zijn dood.

Mark Kozelek vereeuwigde hem dan nog eens in een song: “Salvador Sanchez arrived and vanished / Only twenty-three with so much speed / Owning the highway / Mexico City bred so many / But none quite like him sweet warrior / Pure magic matador”.

11 januari 2023
Laurens Leurs