#BoksSongs - LL Cool J - Mama Said Knock You Out (1990)

#BoksSongs - LL Cool J - Mama Said Knock You Out (1990)

De één beschouwt boksen als een edele en tactische vechtsport, waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen en handen en conditie centraal staan.  De ander veroordeelt het als bloederige, zinloze barbarij.  Daar gaan we deze week niet over oordelen. Wel zoeken we een zevental songs bij elkaar, waarbij een bokser of de sport een rol spelen in de song.

Lekkere oldschool hiphop-rampetamper, deze van LL Cool J (Ladies Love Cool James, echte naam: James Todd Smith). Met overheerlijke samples van James Browns Funky Drummer, The Chicago Gangsters' Gangster Boogie, Sly & The Family Stone's Trip To Your Heart en Sing A Simple Song, en tenslotte LL Cool J's eigen Rock The Bells.

Het idee voor het nummer kwam van zijn grootmoeder (die ook in de videoclip figureert), aan wie hij toevertrouwde dat hij het gevoel had dat hij niet overeind kon blijven als rapper tussen al die populaire gangstarappers die hem al hadden afgeschreven en ook openlijk "disten", waarop granny ijskoud antwoordde: "Oh baby, just knock them out!”.

Zo gezegd, zo gedaan en hij stopte de song boordevol linkjes en metaforen aan de bokssport en Muhammad Ali: “Just like Muhammad Ali / they called him Cassius / Watch me bash this beat like a skull”. Sinds de song een enorme hit werd in de Verenigde Staten, werden de citaten uit de song ook vaak door boksers geleend bij interviews en wordt zijn muziek nog vaak gebruikt op bokstrainingen of bij het betreden van de ring.

13 januari 2023
Laurens Leurs