#BoDiddleyBeat - Dick Dale - Tribal Thunder (1993)

#BoDiddleyBeat - Dick Dale - Tribal Thunder (1993)

De Bo Diddley beat, het is een officieuze term voor het onwaarschijnlijk aanstekelijke ritmepatroon dat Bo Diddley (1928 - 2008) sinds midjaren vijftig de wijde wereld instuurde. Het is een syncope, een ritme waarbij één of meer noten niet op de tel vallen, waardoor een of meer normale accenten verlegd worden. En Diddleys shuffle hakte hij op die vierkante sigaarkistgitaar, waarbij hij op unieke manier Afro-Cubaanse ritmes mengde met rhythm & bluespatronen, meestal ritmisch onderlijnd met een paar maracas. Zelf beweerde hij dat hij het oppikte in de kerk: “I came up with the beat after listening to gospel music in church when I was twelve years old”.

Wat als je surft op een #BoDiddleyBeat? Volgens ons zeer beperkt surfersverstand pak je dan de hoogste golven. Surfgitaristen hadden het wel voor Diddley en gebruikten diens ritmes en klanken à volonté. Het was wederzijds, want Bo Diddley bracht in 1963 'Surfin’ With Bo Diddley' uit.

Eén van de original surfers Dick Dale speelde zeer regelmatig Bo Diddley-covers in de set. Hij goochelde ook in eigen werk maar wat graag met de Bo Diddley-ingrediënten. In 1962 bracht Dale een eerste lp uit. 'Surfer’s Choice' bevatte het nummer Surfing Drums, dat hij later opnieuw zou uitbrengen als Tribal Thunder en dat klaarblijkelijk gebaseerd was op Hush Your Mouth van Bo Diddley.

Op de heruitgave uit 1993 van het gelijknamige album 'Tribal Thunder' voegt hij er - zeer tegen zijn doen - zijn stem aan toe. Misschien niet het allerbeste idee, maar de razende gitaar maakt veel, zo niet alles, goed.

28 oktober 2023
Laurens Leurs