Bobby Shmurda: van gangster naar ster... en terug

Achtergrond

We gaan terug naar 24 december 2014. De top tien van onze hiphop top veertig ziet het daglicht, en op plaats acht staat ene Bobby Shmurda te blinken. Schmurda had toen een wereldhit te pakken met Hot N*gga, en wij vroegen ons toen al af of Schmurda geen eendagsvlieg zou worden. We hebben gelijk gekregen, al hadden we zijn verhaal toch iets anders voorgesteld. Hier is de kroniek van een jongen die een uitweg gevonden had uit het harde gangsterleven, maar teruggefloten werd door zijn eigen verleden.





Bobby Shmurda, echte naam Ackquille Pollard, werd geboren op 4 augustus 1994. Nadat zijn vader in de gevangenis terechtkwam, verhuisde Bobby met zijn moeder en zijn oudere broer naar de wijk Flatbush in Brooklyn, New York.

Dankzij zijn oudere broer “Jaja” kwam hij al snel in contact met de valstrikken die verscholen liggen in zo’n buurt. Terwijl zijn broer zich met zijn vrienden tegoed deed aan allerlei roesmiddelen, treiterden ze de kleine Shmurda tot hij transformeerde in een blaffende hond, die er niet tegen opzag een gevecht aan te gaan met mannen die niet alleen ouder, maar ook groter en sterker waren dan hij was. Shmurda ging al van kleins af aan voor niemand uit de weg, en besefte dat drugs niet alleen goed is om jezelf in te verliezen, maar ook om een ferm pak kluiten mee te verdienen. Of hoe hij het zelf verwoorde in zijn wereldhit:

“I been selling crack since like the 5th grade

Really never made no difference what the shit made

Jaja taught me flip them packs and how to maintain

Get that money back and spend it on the same thing”

Eenmaal het geld binnenstroomde, kwamen bijgevolg ook de vrouwen en de geweren binnen gerold. Toch konden Shmurda en zijn vrienden zich nog bezighouden met rappen. Zoals zovelen in de buitenwijken, koesterden ze de hoop om via de muziek een uitweg te vinden uit het hellegat waarin ze zich bevonden.

Die weg kreeg plots enkele verlichtingspalen toen ze een videoclip opnamen bij een banaal nummer als Hot N*igga. Op een beat van G-Units Young Buck, rapt Shmurda over zijn leven, over zijn vrienden, over hoeveel n*ggas ze overhoop knallen en wie er allemaal vastzit van hun vriendenbende. Met een gepast dansje erbij veroverden ze niet alleen de USA, maar de hele wereld. Shmurda kreeg een contract aangeboden bij Epic Records en bracht zijn eerste ep uit: ‘Shmurda She Wrote”. Maar toen sloeg het noodlot toe.

Voor de “Quad Recording Studios” in Manhattan, toevallig ook de plaats waar Tupac Shakur is neergeschoten in 1994, hield een politiepatrouille de auto van Shmurda tegen. Op zijn schoot bevond zich een bruine, papieren zak waarin een pistool verscholen zat. Verder vond de politie ook nog verschillende zakjes cocaïne en een tweede geweer. Shmurda hangt, maar kan nog net op de toppen van zijn tenen naar adem happen.

Eenmaal in het politiebureau aangekomen, bleek al snel dat er meer aan de hand was dan een routinecontrole. De volledige GS9-bende werd gearresteerd, inclusief alle mensen die een “shout-out” gekregen hebben op het nummer “Hot N*igga”. GS9 Entertainment bleek niet alleen de naam van Shmurda's crew te zijn, het stond volgens de politie ook voor “G Stone Crips”. Jawel, die eeuwenoude Crips- en “Bloodsvete houdt vandaag de dag dus nog steeds lelijk huis in Brooklyn. Eenentwintig geweren werden in beslag genomen en twee leden van G69 werden opgepakt voor moord. Maar ook het lijstje van Bobby werd aangedikt met beschuldigingen. De strop rond zijn nek werd steeds nauwer.

Naast wapen- en drugsbezit werd Bobby Shmurda ook aangeklaagd voor poging tot moord. Hij zou tot tweemaal toe schoten hebben gelost naar een andere bende. Een goeie oude drive-by shooting dus. Verder zou hij aanwezig geweest zijn bij twee moorden en wordt hij verdacht van het dealen van drugs op grote schaal. Zijn advocaat wuifde de beschuldigingen weg als “onzin” en “een waardeloos stukje papier”. Maar een echte vuist kon hij niet maken. Ook Shmurda's teksten laten weinig aan de verbeelding over, al kan het gerecht dit niet als bewijs gebruiken. Of dacht u nu echt dat Bob Marley een sheriff had neergeknald?

Epic Records kwam al met een borgsom op de proppen, zelfs Public Enemy's Flavor Flav stond onlangs met geld te wuiven op zijn Instagram om Bobby vrij te kopen. Tevergeefs. Het enige dat Shmurda nog te doen staat is zich koest houden in de gevangenis in afwachting van zijn proces in oktober. Maar ook dat lijkt niet te lukken.

In mei dit jaar kwamen er berichten binnen dat Bobby Shmurda betrokken was geraakt in een bendegevecht achter tralies tussen “Bloods” en “Crips”. Daarbovenop probeerde zijn vriendin onlangs een scherp voorwerp binnen te smokkelen om aan Shmurda door te geven. We hoeven er geen tekening bij te maken wat Shmurda daarmee van plan was. De strop rond Shmurda's nek lijkt voorgoed aangespannen. Hij kijkt uit op een gevangenisstraf van vijfentwintig jaar.

Bobby Shmurda kwam vorig jaar nog maar net piepen aan de hiphopzolder en kan dus geen werk uit het verleden uitbrengen zoals een Gucci Mane dat wel kan. Het ziet er naar uit dat we een tijdje niets meer van deze jongen zullen horen. Daarom stellen we voor nog één keer Hot N*gga door de speakers te knallen, de bierfles in een papieren zak te steken en uit te gieten op de vloer en met geweren in de lucht te knallen.

Een gelukkige verjaardag aan Bobby, een voorbeeld van een jongere die verloren liep in de straten van de hood met al zijn donkere holen en smerige valstrikken. Zoals zovelen.

4 augustus 2015
Joris Roobroeck