Bob Dylan - Melancholy Mood

Achtergrond

Record Store Day (RSD) is een mooi initiatief: de lokale platenboer geniet die dag immers verdiend extra aandacht en mag de trouwe klanten verwennen met heuse exclusiviteitjes, die men in de kille digitale omgevingen steeds minder vindt. Voor een artiest is het dan weer een uitgelezen moment om zijn hardcore fans met een collector’s item te belonen. Als de platenfirma op zo’n dag ook nog een promotiemogelijkheid voor eventueel toekomstig werk van haar artiesten ziet, is de deal vlug gesloten en is RSD opnieuw geslaagd.

Enkele jaren geleden bracht Bob Dylan naar aanleiding van een zoveelste volume in zijn onovertroffen Bootleg Series een heus singletje uit dat ons terug in de sixties deed belanden. Die truc wordt voor RSD 2016 handig overgedaan.

Nu betreft het een promosingle, die enkele weken geleden in Japan werd uitgebracht voor Dylans tournee aldaar. In Japan dient de tournee ter promotie van ‘Shadows In The Night’, zijn vorig jaar met groot succes uitgebrachte hommage aan Frank Sinatra en ook om de Aziaten op te warmen voor de follow-up ‘Fallen Angels’ die in de loop van mei in de platenbakken zal liggen in Japan en in Europa. Dus wordt van de commerciële nood een promotionele deugd gemaakt en dient het promosingletje op RSD meteen ook als appetizer voor de komende cd.

De Europese fan krijgt de Japanse hoes – en dat was hier ook al een tijdje geleden – en vier nummers. Drie daarvan, Melancholy Mood, All Or Nothing At All en Come Rain Or Come Shine, figureerden al op de setlist bij Bobs passage door Europa in de herfst van 2015. Of het outtakes zijn van de ‘Shadows In The Night’-sessions is niet zeker maar in elk geval gaan die nummers toch al  een tijdje mee in het Dylan-repertoire.

De RSD-single is volledig in de lijn van zijn vorige cd waarmee Dylan bewees een opmerkelijk vertolker te zijn van de “All Time American Standards” en dat hij, de hese en nasale folksinger van destijds, ook nog eens een bijzonder interessante crooner bleek te zijn.

'Melancholy Mood' is dus niet alleen een puur hebbeding voor de fan maar ook een doeltreffende opwarmer voor de komende plaat 'Fallen Angels'.

18 april 2016
Frank Tubex