Blur - The Magic Whip

Achtergrond

 

 

Titel: ‘The Magic Whip’

Releasedatum: 24 April 2015

Producer: Stephen Street

Gasten: - niet bekend -

Record Label: Parlophone

Vorig album: ‘Think Tank’ (2003)

  

 

Wist je dat?

  • Het vorige album van Blur mag dan wel officieel ‘Think Tank’ uit 2003 zijn, het laatste album van Blur in hun originele bezetting is ‘13’ uit 1999. Voor deze plaat is gitarist Graham Coxon er dus terug bij, en hij vond de tijd rijp om bij aanvang van de opnames van deze plaat zijn excuses aan te bieden aan de band: “sorry for being such a pain in the arse for the last 20 years”.
  • ‘The Magic Whip’ is op negentien februari voorgesteld tijdens een verrassingspersconferentie in een chinees restaurant in London, onder leiding van ex-BBC reporter Zane Low. Er verscheen een aftelklok op hun site en facebookpagina, en toen die afliep kregen fans en journalisten plots de band te zien die via social media op al hun vragen een antwoord gaf. Zo werd niet alleen de nieuwe plaat aangekondigd, maar kwamen ze ook met het nieuws dat ze het festival Hyde Park gingen headlinen.
  • Het album kwam er eigenlijk door een samenloop van omstandigheden. Toen in mei 2013 het Rocks festival in Tokyo werd geannuleerd, hadden de bandleden plots een gat in hun agenda van vijf dagen. Ze besloten zich op te sluiten in een warm en vochtig kot in Tokyo en kwamen weer buiten met een jamsessie waar twaalf nummers uit ontsproten zijn.
  • Toen de nummers uiteindelijk afgewerkt waren, besloot Damon Albarn om naar Hongkong te reizen en daar de passende teksten erbij te schrijven. In navolging van zijn solo plaat ‘Everyday Robots’ hopen fans op even persoonlijke teksten. Albarn zelf liet al weten dat zijn teksten vooral geïnspireerd zijn op zijn gemoedservaringen in China.
  • De albumtitel heeft een veelzijdige betekenis. Een ‘Magic Whip’ is in het Verenigd Koninkrijk een ijsje, en in China blijkt het een soort vuurpijl te zijn. Het is ook politiek geladen, want een “whip” is in de Engelse regering iemand die voorafgaand aan een stemming ervoor moet zorgen dat al de leden van zijn partij aanwezig zijn en dat ze hun stem op het juiste voorstel uitbrengen.

 

Voorluisteren?

Lonesome Street

New World Towers

Go Out

Ice Cream Man

Thought I Was A Spaceman

I Broadcast

My Terracotta Heart

There Are Too Many Of Us

Ghost Ship

Pyongyang

Ong Ong

Mirrorball

 

Live het album horen?

Voorlopig zijn er nog geen tour data gepland in de Benelux. Wel staan ze in Hydepark op twintig juni en headlinen ze het Super Bock festival in Lissabon.

21 april 2015
Joris Roobroeck