Blow

Introducing

Onlangs tijdens de Radio 1-Sessie van Trixie Whitley ontdekten we Blow, een geestig sax- en dancetrio dat bestaat uit twee streetwise tenorsaxofonisten en een drummer.  Samen met Whitley leverden zij een van de meest opgemerkte momenten van die sessie af. Dat trio blijkt ook over een eigen, zeven nummers tellende ep te beschikken, die we u hier graag presenteren.

De groep wil door het gebruik van maskers en zwarte kledij het mysterie intact laten. Ergens vermoeden we dat deze bende het echt niet moet hebben van ego, maar veeleer oog en oor heeft voor plezier en fun. Dat treft, want ook wij zijn best te porren voor een leuke band, die de lak heeft aan conventies en gewoon eigenzinnig zijn ding doet.

De performance tijdens de sessie viel eerst en vooral op omdat ze vakkundig een ruimschoots ervaren presentator als Luc Janssens in de luren legden of gewoon omdat ze weten hoe ze moeten omgaan met een massa. Maar het meest van al omwille van die hemelse muziek. De groep springt er net door die focus op het mysterie (op zich niet nieuw, zie ook Slipknot, Briqueville, Goat en een handvol anderen) gewoon uit. En dat zie je niet alleen, je hoort het ook.

Hier is geen sprake van geforceerd gedoe, maar gewoon het geluid van de saxofoons en ritme/percussie. Meer hebben ze in wezen niet nodig. Of ze nu busken op straat, in een concertzaal of op een festivalwei.

Het verhaal begint tijdens de Gentse Feesten. De groep wordt daar opgemerkt en verzamelt snel een schare fans. Niet alleen in Gent, maar ook in Antwerpen en steden als Rotterdam of London maakt de band naam en faam. Met behulp van een crowdfundingcampagne wordt dit debuutalbum eindelijk uitgebracht.

Blow speelde ondertussen al overal; van festivals als Leffingeleuren, Copacobana, Jazz in het Park, OLT Rivierenhof tot zalen als Vooruit, Charlatan, 4AD, Arenberg en Trix. En ook Spanje en Brazilië bleef men niet ongevoelig voor de hitsige ritmiek van dit supertrio. En op basis van de erg flexibele, akoestische sound (geen versterking nodig) is dat niet eens onterecht. Het is speels, zuiver en oprecht en het trio weet hoe ze de dansbare swing erin kan krijgen. Bovendien blijven ze ook letterlijk dicht bij hun fans.

Op dit debuut staan zeven spetterende nummers die slechts een visitekaartje vormen voor de optredens. Want dit is een groep die je live gezien moet hebben; een trio met een innovatieve sound die veel vrijheid laat. Het is dan pas dat die scheurende, vlammende saxen en de stomende percussie voor vonken en vuur zorgen. Live spelen ze naast een sexy, Morphineachtige klepper als For Smart Living al eens een flard Freed From Desire (Gala) en draaien ze ook Voodoo People (The Prodigy) door de Blow-mix.

We zijn dan ook erg benieuwd naar het vervolg van dit bijzondere verhaal. Wie de jongens live aan het werk wil zien: op 18 Januari 2017 speelt de groep in het Monk Café (Brussel), 27 januari speelt de band het voorprogramma van Orchestre Du Belgistan en gaat ook Eden (Charleroi) ongetwijfeld voor de bijl. Hopelijk weet de groep het mysterie intact te houden.

8 januari 2017
Philippe De Cleen