#BlondieChaplin - The Flames - See The Light (1971)

#BlondieChaplin - The Flames - See The Light (1971)

In de machtige documentaire '20 Feet From Stardom' uit 2013 zijn het talentvolle achtergrondzangeressen, die de sterren naar hogere sferen helpen stuwen. Deze week focussen we op zo'n specifieke, talentvolle sidekick, die zowel in de vocale als gitaristieke regionen bijdragen leverde aan onder meer The Beach Boys, The Rolling Stones, The Band et tutti quanti. Het betreft de frêle Zuid-Afrikaan Blondie Chaplin (°07-07-1951).

Iedereen kent intussen wel de docu 'Searching For Sugarman' uit 2012, die verhaalt over het lot van de Zuid-Afrikaanse rocker Rodriguez, die al die jaren een schaduwbestaan leefde, maar op basis van de muzikale output een wereldster had moeten zijn. Nog zo'n (her)ontdekking zijn The Flames uit Durban, Zuid-Afrika, die al van in 1963 aan de weg timmerden op piepjonge leeftijd met als kernleden Blondie Chaplin, Ricky Fataar (hij was negen (!) toen hij bij de groep begon te drummen), diens broers Steve Fataar op gitaar en Brother Edries Fataar op bas.

Het moet wat geweest zijn in het Zuid-Afrika in volle Apartheid met een groepje jonge, gekleurde jongens maar ze stonden één week lang op nummer één in de Zuid-Afrikaanse Top 20 met For Your Precious Love. Zoals eerder al gesteld werden ze vakkundig opgemerkt door Beach Boy Carl Wilson in een Londense club. Hij producete en releasete hun debuutplaat 'The Flames', die in Amerika als 'The Flame' werd uitgebracht om geen verwarring en procedure aan de broek gelapt te krijgen van James Brown, wiens backing band toen ook als The Flames door het muzikale leven gingen.

Een compositie van The Flames zelve met alle ingrediënten die een forse sixtiescompositie schragen: melodie, harmonie, straf gezongen, knap refrein, etcetera. Alles waar Flames Ricky Fataar en Blondie Chaplin later hun voordeel mee zouden doen binnen the Beach Boys en bij vele, vele anderen.

31 augustus 2021
Laurens Leurs