#BlondieChaplin - The Band - Where I Always Should Be (1996)

#BlondieChaplin - The Band - Where I Always Should Be (1996)

In de machtige documentaire '20 Feet From Stardom' uit 2013 zijn het talentvolle achtergrondzangeressen, die de sterren naar hogere sferen helpen stuwen. Deze week focussen we op zo'n specifieke, talentvolle sidekick, die zowel in de vocale als gitaristieke regionen bijdragen leverde aan onder meer The Beach Boys, The Rolling Stones, The Band et tutti quanti. Het betreft de frêle Zuid-Afrikaan Blondie Chaplin (°07-07-1951).

De "gereünieerde" Band minus Robbie Robertson die absoluut geen zin had en Richard Manuel die in 1986 overleed, was geen daverend succes, maar het leverde de resterende leden Rick Danko, Garth Hudson en Levon Helm wel meer erkenning en bijval op dan de solo-exploten samengeteld. En toegegeven, bij nadere beluistering en zonder vergelijking met de originele Band leverde het zeker momenten op.

Live werden ze bijgestaan door Blondie Chaplin die voor hun tweede plaat van The Band Mark II 'High on the Hog' zelfs een nummer mocht aanleveren dat prachtig gezongen werd door de typisch weemoedige stem van Rick Danko. Where I Always Should Be werd opgenomen in de Levon Helm Studios in Woodstock.

Blondie Chaplin tourde ook met The Band als vervanger van Richard Manuel. Er zijn er niet veel die mogen zeggen dat ze in één leven meespeelden met The Beach Boys, The Band en The Rolling Stones. Blondie did it.

3 september 2021
Laurens Leurs