#BlondieChaplin - he Beach Boys - Sail On Sailor (1973)

#BlondieChaplin - he Beach Boys - Sail On Sailor (1973)

In de machtige documentaire '20 Feet From Stardom' uit 2013 zijn het talentvolle achtergrondzangeressen, die de sterren naar hogere sferen helpen stuwen. Deze week focussen we op zo'n specifieke, talentvolle sidekick, die zowel in de vocale als gitaristieke regionen bijdragen leverde aan onder meer The Beach Boys, The Rolling Stones, The Band et tutti quanti. Het betreft de frêle Zuid-Afrikaan Blondie Chaplin (°07-07-1951).

Recent bij toeval nog eens herontdekt en tien keer achter elkaar gespeeld. Zo ogenschijnlijk simpel en doeltreffend, deze song.

The Beach Boys waren in de eerste helft van de jaren zeventig veel van de sixtiesglans verloren en de respectievelijke leden gaven het verslavings- en despressie-estafettestokje aan elkaar door. En moet het gezegd: de platenverkoop slabakte big time. Nochtans waren de platen uit die periode zeker niet van de minste. 'Holland, uit 1973, werd zodoende niet echt gelust door het grote publiek, maar bevat desondanks zeer mooie dingen.

Zoals Sail On Sailor, dat gezongen werd door het verse lid Blondie Chaplin, die samen met drummer Ricky Fataar (die later ook nog lid werd van The Rutles) ontdekt werd door Carl Wilson die hen in een Londense club ontmoette en hen uitnodigde voor een sessie in Los Angeles. Er werd een plaat met hen opgenomen op het label van The Beach Boys, Brother Records. En aansluitend namen The Beach Boys hen mee op tournee in ’70 en in ’71

Even later stonden ze zelfs nog een trapje hoger in de hiërarchie als voltijds groepslid van The Beach Boys, hetgeen ze volhielden tot in 1976. Sail On Sailor werd zelfs een single en een bescheiden hit en werd tweemaal uitgebracht met een hoofdrol voor de jonge Blondie Chaplin. Terecht, want het nummer bleef een favoriet van de fans. 

30 augustus 2021
Laurens Leurs