#BlondieChaplin - Blondie Chaplin - Be My Love (1977)

#BlondieChaplin - Blondie Chaplin - Be My Love (1977)

In de machtige documentaire '20 Feet From Stardom' uit 2013 zijn het talentvolle achtergrondzangeressen, die de sterren naar hogere sferen helpen stuwen. Deze week focussen we op zo'n specifieke, talentvolle sidekick, die zowel in de vocale als gitaristieke regionen bijdragen leverde aan onder meer The Beach Boys, The Rolling Stones, The Band et tutti quanti. Het betreft de frêle Zuid-Afrikaan Blondie Chaplin (°07-07-1951).

Na zijn hooggewaardeerd sessiewerk in dienst van anderen was het in 1977 tijd voor een eerste soloplaat. Een soulvolle rock-‘n-rollplaat, zoals ook pakweg Willie Nile of Garland Jeffreys die afleverden met de juiste grooves.

Supersongs, maar met te weinig ondersteuning van de platenfirma bleef de plaat onder de radar van het brede publiek. Hij zou de eeuwige musician’s musician blijven, waarbij een journalist ooit poneerde: "Blondie Chaplin is the best-kept secret in America ... and once you find the secret, you want everybody to hear it."

Maar Chaplin maalde er niet te lang om en ging na het floppen van het debuut over tot de orde van de dag en nam andermaal de rol op van gedroomde sidekick en sessiemuzikant, dit keer voor Rick Danko van The Band op diens soloplaat in 1977 en via deze zijsprong werd hij in 1986 gevraagd om te touren met The Band als vervanger van de overleden Richard Manuel. De sessiemuzikantcirkel was opnieuw rond voor Blondie Chaplin.

1 september 2021
Laurens Leurs