#Bkantopwaardering - Booker T. and The MGs - Green Onions (1962)

#Bkantopwaardering - Booker T. and The MGs - Green Onions (1962)

In deze streamingtijden moet je ongeveer elke jongere onder pakweg vierentwintig uitleggen wat een “B-kantje” is. En dan nog zullen ze achteloos de schouders ophalen. Voor ons fossielen was het B-kantje nochtans een belangrijk item, want voor menig artiest was het de plek waar ze lichtjes of verregaand het experiment konden aangaan of even links van het geëffende pad konden wandelen. En soms, heel soms, bleek de keuze van de A-kant van de single simpelweg de foute, ging de massa voor het ommekantje en maakte het de B-kant tot de echte hit. 

Om de week af te sluiten gingen we voor één van de allerfijnste instrumentals ooit neergezet en - jawel - gestart als een B-kantje, maar al snel gerehabiliteerd tot de superdeluxe A-kant, die het in werkelijkheid was. Van niemendalletje op de ommekant tot een meteoor hoog aan het firmament. Met een orgeltje, begot.

In mei 1962, vijf maanden voor de debuut-lp van Booker T. and The MG’s uitkwam, brachten ze de single Behave Yourself uit met de bewuste B-zijde. Maar tegen september had iedereen het eerder voor Green Onions, schoot de single door naar nummer drie van de Billboard Hot 100, ging de rest van de wereld ook massaal overstag en werd de debuutplaat profetisch en enigszins opportunistisch uitgebracht als 'Green Onions'.

En het blijft tot vandaag één van de beste ingetogen soulstompers, een blueske op een Hammond van de hand van Booker T. Jones, begeleid door de legendarische MG’s: Al Jackson op drums, Lewie Steinberg op bas en de minzame, doch superieure Steve Cropper op gitaar. Gestart als een studiojam en opgemerkt door Stax-labeleigenaar Jim Stewart die het potentieel hoorde.

Oorspronkelijk zou het Funky Onions heten, maar de zus van Jim Stewart vond het klinken als een vloek. Op de vraag waarom het dan Green Onions moest zijn, antwoordde Booker T.: "Because that is the nastiest thing I can think of and it's something you throw away and the bass player thought it was so funky, he wanted to call it Funky Onions, but they thought that was too low-class, so we used Green Onions instead." 

14 maart 2021
Laurens Leurs