#BillyBraggKiest - Bob Dylan - The Times They Are a-Changin’ (1964)

#BillyBraggKiest - Bob Dylan - The Times They Are a-Changin’ (1964)

Al meer dan veertig jaar verbaast deze sympathieke bard uit Barking, UK ons van tijd tot tijd met schone liedjes. Maar waar gaat het muzikale hart van Billy Bragg zelf sneller van tikken?

‘The Times They Are a-Changin’’ van Bob Dylan is de plaat waardoor Billy Bragg een ander aanzien kreeg bij zijn schoolmakkers, want die vonden er toen maar niets aan. Het exemplaar dat nu nog altijd in zijn platenkast staat, kwam destijds in zijn bezit door een opvallende ruil: zijn ‘Greatest Hits’ van The Jackson 5, voor ‘The Times They Are a-Changing’ van een schoolgenoot uit een hoger leerjaar. Toen Bragg thuiskwam met de plaat, nam die hem niet alleen mee naar oorden waar de politiek rauw was, maar werd hij ook getroffen door het haast onaardse geluid van de muziek. Vergeleken met Elton John en Rod Stewart, de muziek waar zijn vrienden mee dweepten, was Bob Dylan voor hem pure Tolstoj.

Dylans oproep tot actie - "The Times They Are a-Changin' " - werd een volkslied voor gefrustreerde jongeren, en vatte de anti-establishmentgevoelens samen van de mensen die later bekend zouden staan als hippies. Veel van de teksten zijn geïnspireerd door de burgerrechtenbeweging in de VS. In de hoesnota van ‘Biograph’ schreef Dylan: "Ik wilde een groots nummer schrijven, een soort themalied, met korte, beknopte verzen, die zich op hypnotiserende wijze op elkaar stapelden. Dit is absoluut een nummer met een doel. Ik wist precies wat ik wilde zeggen en tegen wie ik het wilde zeggen.”

Dylan nam The Times They Are-A-Changin’ op in oktober 1963. Later die maand zong hij het nummer voor het eerst tijdens een concert in de Carnegie Hall - hij opende er zelfs zijn set mee. De moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy, op 22 november 1963, maakte het lied nog aangrijpender. Dylan stond wel voor een dilemma: zou hij het nummer blijven spelen of niet? Zelf vond hij het vreemd wanneer het publiek na het horen ervan in applaus uitbarstte, en hij vroeg zich af waarvoor ze precies klapten. Hij behield het nummer uiteindelijk toch in zijn sets, en op 13 januari 1964 verscheen The Times They Are-A-Changin’ op het gelijknamige album. 

Aan de basis lag het Carter Family-nummer Wayworn Traveller. Dylan schreef zijn eigen woorden op de melodie en doopte het om tot Paths Of Victory. Deze opname staat op ‘Bootleg Series Vol. 1-3’ Later herschreef hij de woorden opnieuw, veranderde hij de maatsoort in 3/4 en was één van zijn beroemdste nummers ooit een feit. The Times They Are-A-Changin’ werd in 1965 als single uitgebracht in Groot-Brittannië, vóór Dylan daar op tournee zou gaan.

Het werd meteen zijn eerste hit in het Verenigd Koninkrijk, met een negende plaats op 21 april als hoogste notering. De Britse luisteraars hielden van wat ze hoorden van Dylan, en repten zich naar de platenwinkel om zijn tweede album, ‘The Freewheelin' Bob Dylan’ uit 1963, in huis te halen. Met resultaat: op 11 april stond de plaat op nummer 1, meteen de eerste keer in twee jaar tijd dat een album van een andere artiest dan The Beatles of The Rolling Stones in Groot-Brittannië de hitlijsten aanvoerde. 

Vreemd genoeg stond Dylan in de jaren negentig toe dat de song werd gebruikt in commercials voor accountantskantoor Coopers & Lybrand. In 1996 gaf hij ook toelating voor commercieel gebruik door de Bank of Montreal. Handgeschreven teksten van vier verzen van het lied, door Dylan op een stukje papier gezet, werden tijdens een uitverkoop op 10 december 2010 verkocht voor 422.500 dollar. Het was hedgefondsmanager en hedendaagse kunstverzamelaar Adam Sender die telefonisch het winnende bod plaatste bij Sotheby’s in New York. 

Simon & Garfunkel coverden The Times They Are a-Changin’ op hun eerste album, ‘Wednesday Morning, 3 AM’, dat verscheen in 1964. Ze werden destijds geproducet door Tom Wilson, die ook al bij Dylans ‘The Times They Are A-Changin'’ aan de knoppen zat.

https://www.youtube.com/watch?v=90WD_ats6eE

29 juli 2024
Laurens Leurs