Bijzondere petities in de muziekindustrie: deel 2

Achtergrond

Wij, bewoners van een planeet die wemelt van het leven, willen graag dat onze stem gehoord wordt. Door middel van allerhande petities zenden wij de nodige signalen uit wanneer er dringend iets moet veranderen in onze samenleving. Ook muziekliefhebbers hebben een mening die af en toe gehoord moet worden; of die mening nu kwetsend, grappig of waardevol is. Wij bundelden de meest zonderlinge petities uit de muziekindustrie in een handig lijstje. Aan jullie om uit te maken of we soms geen stapje te ver gaan… (lees hier deel 1)

Bijzondere petities in de muziekindustrie: deel 2



 

 

 

 

 

 

Er zijn ook mensen die bands liever niet zien komen. Één band spant daarin de kroon. En dat kan niet echt als een verrassing worden gezien. Nickelback stond geprogrammeerd om tijdens een American footballmatch op Thanksgiving in 2011 de pauze te voorzien van de nodige muzikale klanken, tot grote ontreddering van de thuisfans van Detroit. "Do we really want the rest of the US to associate Detroit with Nickelback?", stond te lezen op de petitie, waarna vijftigduizend mensen het document ondertekenden. Nickelback trok zich daar geen moer van aan en speelde toch.

Dat Nickelback geen graag geziene band is bewees ook de campagne “Don’t Let Nickel Back”, waarbij mensen geld konden doneren om de band uit London te houden. Chad Kroeger vond het alvast hilarisch, net als onderstaande “Bolo”-oproep van de Australische politie waar de band gezocht werd “for crimes against music”.

Heden ten dage ook nog behoorlijk ongewenst is Kanye West. Dat de rapper Glastonbury zal headlinen weet iedereen ondertussen al. Honderddrieëndertigduizend mensen hebben een onlinepetitie tegen het optreden van West op Glastonbury getekend. De organisatoren werden zelfs met de dood bedreigd. Maar Kanye zou Kanye niet zijn als hij gewoon zijn eigenzinnige zelf bleef en de stage zal rocken, net zoals Jay-Z dat deed in 2008. Toen kreeg de rapper ook een petitie aan zijn kloten, waar hij zich geen sikkepit van aantrok en de avond zelf het publiek trakteerde op een stukje Wonderwall van Oasis waarna hij een verschroeiend harde 99 Problems doorheen de speakers liet knallen. Het optreden was een waanzinnig succes.

Nu we het toch over petities en Jay-Z hebben: zijn dochter Blue Ivy was ook al het onderwerp van eentje. De petitie met als titel “Get Beyonce and Jay Z to comb their daughter Blue Ivy’s hair”, was oorspronkelijk als grap bedoeld, maar kreeg al snel rond de vijfduizend volgers.” It’s disturbing to watch a child suffering from the lack of hair moisture”, was het onderschrift. En blijkbaar waren veel mensen het hiermee eens.

Van kinderen met kroezelhaar naar de pedofiele r&b-zanger R Kelly.  Wij durven nogal. Maar de volgende petitie zal vast ook wel een glimlach op jouw gezicht toveren. Dertienduizend mensen vonden dat de hit Ignition (remix) het nieuwe volkslied van Amerika moest worden. De petitie werd ook officieel overhandigd aan president Obama in 2013; zonder veel succes. Het onderschrift: “"Obama administration better recognise the need for a new national anthem, one that even a decade after its creation, is still hot and fresh out of the kitchen."

“Genoeg gelachen, nu humor”, moet James Burns gedacht hebben toen hij Weezer tien miljoen dollar aanbood om uit elkaar te gaan. Via crowdfunding probeerde hij het bedrag bijeen te sprokkelen en zo de band voorgoed van het voortoneel te laten verdwijnen. "I beg you, Weezer, take our money and disappear." Helaas voor de man kreeg hij maar rond de driehonderd dollar in het laatje.

Weezer moest dan misschien gewoon verdwijnen uit de muziekwereld, van Bono werd verwacht dat de wereldleider gewoon verdween van deze aardbol en zich nooit meer aan de buitenwereld liet zien. Via crowdfunding probeerden ze Bono zover te krijgen “to retire from public life”. Al het ingezamelde geld zou naar een goed doel gaan, op voorwaarde dat we Bono effectief nooit meer zouden zien. Het gespaarde bedrag bleef hangen op slechts driehonderd dollar.

Maar veruit de grofste petitie uit de geschiedenis moet die tegen Justin Bieber geweest zijn. Begin 2014 tekenden meer dan tweehonderdzeventigduizend mensen een petitie om Bieber uit de Verenigde Staten te verbannen. Het Witte Huis voelde zich zelfs genoodzaakt om tijdens een officiële persconferentie een heleboel "haters" teleur te stellen. Het doet wat met een mens, leven in een land waar zoveel mensen je liever kwijt zijn dan rijk. Maar J-Beebs veegde het stof van zijn schouders, en deed gewoon verder waar hij goed in is: Rihanna versieren, Selena Gomez dumpen en Ariana Grande binnendoen. Dat dit nog uit onze mond zou komen: “Respect voor de Bieber”!

3 juni 2015
Joris Roobroeck