Bijzondere petities in de muziekindustrie: deel 1

Achtergrond

Wij, bewoners van een planeet die wemelt van het leven, willen graag dat onze stem gehoord wordt. Door middel van allerhande petities zenden wij de nodige signalen uit wanneer er dringend iets moet veranderen in onze samenleving. Ook muziekliefhebbers hebben een mening die af en toe gehoord moet worden; of die mening nu kwetsend, grappig of waardevol is. Wij bundelden de meest zonderlinge petities uit de muziekindustrie in een handig lijstje. Aan jullie om uit te maken of we soms geen stapje te ver gaan…

 

De meest recente petitie trof Action Bronson vorige week. De volslanke rapper staat op 21 juli geprogrammeerd op NXNE, een festival in Toronto dat deels gratis en deels betalend is in het centrum van de stad. Ene Erica Shiner, een inwoner van Toronto, lanceerde een petitie via Change.org om te verhinderen dat de rapper gratis te zien was tijdens het festival. Ze vond de tekst van het nummer Consensual Rape vrouwonvriendelijk en aanstootgevend. Hieronder kan je de tekst in kwestie lezen:

“Then dig your shorty out cuz I geeked her up on molly

Have her eating dick, no need for seasoning

If seven dudes are in the room then she's pleasing them

Like a trooper. Hit her in the pooper. Throw her in the shower, then I take her out to Lupa

I'm kinky, I'll hit it even if it's stinky

Put em in the shower, make the pussy brand new

Ran through.

Give 'em money what I can't do

Stuff her lunchbox & burn her with the candle”

Ook met het clipje voor Brunch stampte Bronson tegen enkele vrouwelijke schenen. In het clipje is te zien hoe de rapper een maaltijd bereidt op het lichaam van een dode vrouw, haar vervolgens in een tapijt rolt en het lichaam nog enkele messteken toedient. Volgens Shiner het bewijs dat de vrouwonvriendelijke Bronson geen plek verdient op een podium van een openbaar festival. Een mening, die door meer dan veertigduizend mensen ondertekend werd.

Fans van Bronson hebben onmiddellijk een tegen-petitie aangemaakt in het kader van de vrije meningsuiting en tegen de vrouwelijke extremisten in onze huidige maatschappij. Tevergeefs. De organisatie moest onder druk het optreden van Bronson annuleren, maar ze zorgen er wel voor dat Bronson terecht kan op een betalend podium. Zo kunnen de fans alsnog hun held bewonderen, zonder dat er toevallige passanten de oneerbare teksten eventueel kunnen opvangen.

Bronson zelf reageerde gepikeerd op Twitter. Hij benadrukte dat de bewuste nummers al meer dan vijf jaar oud zijn en dat hij ondertussen al negen nieuwe projecten op de wereld losliet, waarin geen enkel vrouwonvriendelijk onderwerp werd aangekaart. Hij meldde ook dat deze nummers nog nooit live gebracht werden en dat dat ook nooit zal gebeuren. Verder twitterde hij nog de volgende weinig tot de verbeelding overlatende tweets:

 

Bronselini had duidelijk iemand op de tenen getrapt. Nu we het toch over doortrappen hebben: Dappy, een grimerapper die lid was van de rapformatie N-Dubz, ging graag te gepasten tijde paardrijden. In 2013 sloeg zijn beest echter op hol tijdens een zondags ritje, waarbij Dappy van zijn paard viel en enkele rake klappen van het beest moest incasseren. Terwijl Dappy levenloos op de grond lag, stampte het losgeslagen paard enkele keren met de achterpoten op zijn gezicht. De rapper werd in allerijl afgevoerd naar het hospitaal, waar hij er gelukkig weer helemaal bovenop kwam.

Later dat jaar vonden de Brit awards plaats. Één van de te winnen prijzen is, zoals elk jaar, de ‘Outstanding Contribution To Music Prize’. Er werd een petitie opgemaakt om het paard, dat Dappy in het gezicht trapte, bij de genomineerden te zetten. Meer dan duizend mensen hebben de petitie ondertekend, maar daar ging de organisatie uiteraard niet op in.

Maar petities hoeven niet altijd negatief te zijn. Zo was er in New York een petitie waarbij ze The Notorious BIG wilden eren door een straat naar hem te vernoemen. De “Christopher Wallace Way” kreeg meer dan vierduizend handtekeningen, maar er werd jammer genoeg nog geen gepaste straat in Brooklyn gevonden. Iets verderop, in Manhattan, werd er enkele jaren geleden een petitie gelanceerd om het plein voor “Paul’s Boutique” om te vormen tot “The Beastie Boys Square”. ‘Paul’s Boutique’ was de naam van het Beastie Boys-album uit 1989 en de winkel was ook te zien op de cover van dat album. Ondertussen is de winkel vernield door een brand. Het plein heeft nog steeds dezelfde naam, ook al hebben zowat tweeduizend mensen deze petitie gesteund.

 

Dat My Chemical Romance er plots mee ophield in 2013 is door veel fans nog steeds niet verwerkt. Dat bewees de petitie, die nog steeds loopt, om de band nog een ‘Goodbye Tour’ te laten houden. Momenteel staat de teller op meer dan twintigduizend volgers. Dat kan je best wel vergelijken met de petitie voor Led Zeppelin uit 2007. Toen de band een éénmalig reünieconcert hield in London, vonden meer dan zestienduizend fans de tijd rijp om hun lievelingsband nog eens op wereldtournee te zien gaan. Tot op vandaag is daar nog niets van in huis gekomen. In België hadden de fans van Janez Detd meer succes. Zij hadden aan drieduizend likes op Facebook al genoeg om de band nog één keer te zien in de Vooruit in Gent eerder dit jaar.

Hou onze site in de gaten voor deel 2!

2 juni 2015
Joris Roobroeck