Big Country - 'The Crossing'

Big Country - 'The Crossing'

Veertig Jaar geleden zond Big Country een boodschap uit richting Schotse Highlands. Een boodschap in de vorm van een lp, 'The Crossing' getiteld. Naar aanleiding van die veertigste verjaardag zet de groep dit jaar alle zeilen bij, te beginnen met een reissue van hun debuutlp op 27 januari.

Maar terug naar de Schotse Highlands, waar we de donder in het gebergte terughoren in de roffelende drums op 1000 Stars, de mist in de mystiek van The Storm hangt en we verdwalen in het schitterende Porrohman. Stuart Adamson en de zijnen zetten begin jaren tachtig een geheel nieuw geluid neer. Gitaren die klinken als doedelzakken. Schotten pur sang.

Het verhaal van Big Country begint eind jaren zeventig. De kiem van de groep wordt gelegd, wanneer Adamson The Skids opricht. Na drie lp’s en kleine hitjes als Into The Valley en The Saints Are Coming geeft Adamson er de brui aan en richt hij samen met Bruce Watson Big Country op. Later komt daar nog de voormalige sessietandem Butler en Brzezicki bij.

In 1982 verschijnt eerste single Harvest Home, die een bescheiden succes is. Opvolger Fields Of Fire daarentegen stoot door tot de top tien in het Verenigd Koninkrijk en laat de rest van het land kennis maken met dat typerende geluid: roffelende drums en de kenmerkende twee gitaren met de vernieuwende doedelzaksound.

Chance en In A Big Country, nog twee nummers uit 'The Crossing' stomen eveneens de charts binnen en ook de Verenigde Staten vallen voor de groep, hetgeen resulteert in drie Grammy-nominaties. Big Country wordt begin jaren tachtig dan ook in een adem genoemd met U2, mede door het feit dat Steve Lillywhite de debuutplaten van de respectievelijke groepen producet. Maar 'The Crossing' is meer dan de losse nummers, want de plaat omvat eigenlijk tien pareltjes, die hedentendage nog steeds bijzonder fris klinken.

Na 'The Crossing' brengt de groep nog zeven albums uit, het ene al succesvoller dan het andere. Maar 'The Crossing' blijft onevenaarbaar en is een echte klassieker voor gitaarliefhebbers. Na de dood van Stuart Adamson lijkt het verhaal voorbij. Tot in 2010 de groep plots opduikt met Mike Peters van The Alarm als zanger, die op zijn beurt na korte tijd wordt vervangen door Simon Hough.

Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van 'The Crossing' gaat de groep intensief touren in het Verenigd Koninkrijk om de lp integraal te spelen. Opwarmen doen ze wel op het Europese vasteland met een vijftal optredens in Nederland en eentje in Belgie, meer bepaald op 15 maart in zaal Zik-Zak in Ittre.

20 januari 2023
Erik D'Heer