Best Kept Secret 2018: buiten de gebaande paden (1)

Voorbeschouwing

DaMusic beweegt zich dit jaar weer naar safaripark de Beekse Bergen, waar voor de zesde maal het Best Kept Secret festival wordt georganiseerd. Ooit begonnen als boutique festival, in reactie op de destijds nog krappe Nederlandse festivalmarkt, maar anno 2018 is er veel veranderd. Er zijn inmiddels meer festijnen waar je fatsoenlijk eten kunt, waar het publiek hier en daar op ludieke wijze wordt verrast met onaangekondigde optredens, waar milieubewustzijn geen lege huls is, maar een hervulbare harde plastic beker waar statiegeld op zit.

Vorig jaar trok de organisatie een ruimer jasje aan. Als je eenmaal Radiohead en Arcade Fire hebt weten te strikken, is er geen weg meer terug, zou je zeggen. Wat opvalt aan de affiche van komende editie, is de programmering op de mainstage. Het zijn heus geen oninteressante namen, maar ze duiden wel op een typisch euvel van deze tijd; geef het een organisatie maar eens te doen bands te vinden die actueel zijn en een eensgezinde myriade aan toeschouwers op de been weet te brengen. Dat lukt nu eenmaal niet elk jaar. In een gefragmenteerd poplandschap hunkeren we naar collectieve muzikale ervaringen, maar de tube raakt een keer leeg.

 

Warpaint, The National, Tyler The Creator, Spoon; ze hebben niets nieuws uit. Dat geldt enkel voor Father John Misty en Arctic Monkeys – maar die laatsten leverden met ‘Tranquility Base Hotel & Casino’ juist het minst toegankelijke werk tot dusver af. Future Islands? Stonden in 2015 al op het hoofdpodium. Moet gezegd: met LCD Soundsystem heeft Best Kept Secret in potentie de meest feestelijke afsluiter ooit te pakken. Aldus treden wij, net als in the good old days, liever buiten de gebaande paden. In deze voorbeschouwing voeren we u alvast kriskras door de te ontdekken acts op deze editie. In twee viertallen.

 

USA Nails (The Casbah, zaterdag 9 juni 01.30 – 02.00)

Complimenten voor de naam, allereerst, die niet te verwarren is met een nagelstudio in Kevelaer. Nee, echt, hoe had deze Londense noiserockband zich dan moeten noemen? De groep timmert al enkele jaren lekker aan de weg in eigen land en durft nu ook eens de oversteek te wagen. De muziek is leep, link en luidruchtig; denk gerust aan Metz, Girl Band of McLusky. Aan hen de nobele eer om in de nacht van zaterdag op zondag het langharig tuig in The Casbah murw te beuken. Die nieuwe hangplek (naar The Clash) werd vorig jaar geïntroduceerd. Dit jaar spelen er voor het eerst bands.

 

 

Ray Fuego (FIVE, vrijdag 8 juni 02.30 – 03.00)

Een nacht eerder staat Ray Fuego in FIVE, net een fractie groter dan The Casbah. Dat lijkt op papier een gouden zet van de organisatie, want de rapper (van het vermaarde, Amsterdamse collectief SMIB) is minstens zo rock-‘n-roll als alle gitaarbands die in FIVE geprogrammeerd staan. Zeker live, wanneer hij zich ontpopt tot een demagoog á la Iggy Pop. Zien is dus geloven, maar het begin dit jaar verschenen debuut Zwart geeft al aardig wat prijs. Het is niet alleen agressie en frustratie wat de klok slaat; hier en daar sijpelt er toch ook wat romantiek en soul naar binnen.

 

 

Omni (FIVE, zaterdag 9 juni 13.00 – 13.45)

Wie zijn zaterdagmiddag opperbest wil beginnen, ontbijt fatsoenlijk en drinkt dan liefst nog een extra kop koffie vooraleer bij Omni aan te schuiven. Een gezonde bloedsuikerspiegel is namelijk geen overbodige luxe wanneer je het trio uit Atlanta tekeer hoort gaan. Ze grossiert in ultranerveuze postpunk die het beste van oudgedienden als Television en Wire met Preoccupations en Ought combineert. De hoekige baslijnen en tokkelende gitaarlicks kenmerken zich door een zekere frivoliteit die niet altijd even evident is binnen het genre. In de drie kwartier die hen gegeven is, zou in theorie nagenoeg het hele oeuvre van de band aan bod moeten kunnen komen.

 

 

Ionica Smeets DJ-set (FOUR, vrijdag 8 juni 17.00 – 18.00)

Vast onderdeel van Best Kept Secret zijn de dj-sets die artiesten komen geven na afloop van hun optreden. In FOUR dus, zogezegd het café van het festival. Dat is leuk, zo een kijkje in de platenkast, en het levert niet zelden nog aangename verrassingen op ook. Één van de gasten die dit jaar werd uitgenodigd, is de lieftallige Ionica Smeets. Zij is wiskundige, columniste, hoogleraar wetenschapscommunicatie, en bekend van de Nederlandse televisie. We zijn nu al razend benieuwd met welke mathrockplaten ze haar tweepop afwisselt.

 

4 juni 2018
Max Majorana