Bert Gysemans

Achtergrond

Voor we weer met een kater, vetter dan Garfield, de afgevallen naalden van de kerstboom uit ons vast tapijt zitten peuteren en ons nog amper kunnen herinneren welke goede voornemens we op nieuwjaarsnacht weer tegen beter weten in hebben gemaakt, hebben we voor u nog een hele resem eindejaarslijstjes van onze redacteurs en echte would-be BV's.

Fotograaf, maar ook reporter Bert Gysemans, is verslaafd aan concerten en trekt naar de zalen hier ten lande en in het buitenland om voor ons verslag uit te brengen. Vooral in beeld, maar af en toe ook in woord. Dat hij ook van cyclocross houdt, vergeven we hem dan ook graag. Ook al omdat hij zijn hand niet omdraait voor een stevig potje headbangen.

 

 

De beste van het jaar

 1. Ghost – ‘Meliora’
 2. Avatarium – 'The Girl With The Raven Mask'
 3. John Coffey – 'The Great News'
 4. Helsinki – 'TBNTC'
 5. Steak Number Eight – 'Kosmokoma'
 6. De Fanfaar – 'De Raven Komen'
 7. Sunday Kids – 'Sweet One'
 8. Supergenius – 'Supergenius'
 9. Thundermother – 'Road Fever'
 10. The Vintage Caravan – 'Arrival'

Amai, dat kon beter!

Faith No More als vervanger van sukkelaar Dave Grohl en zijn Foo Fighters op nagenoeg alle Europese festivals, niet dat Faith No More er een zootje van maakte of ondermaats presteerde; neen, het was de grote massa die er niet klaar voor was. Plots stond Faith No More daar op het hoogste schavot op al die grote festivals. Misschien hadden de grote organisatoren een gebruiksinstructie moeten uitdelen over Faith No More, want ze werden her en der niet echt begrepen.

Mocht ik de tijd kunnen terugspoelen

De meeste rages en nieuwigheden heb ik vlot aan mij laten passeren; om verschillende redenen. Maar wat goed is, komt vroeg of laat toch aan de oppervlakte,  hype of niet. Het moet nog altijd op het podium waargemaakt worden en dan liefst nog met een beetje show zodat het mooi op de foto's staat.

U hebt deze toch gezien?

Straf live

 1. Public Enemy – Depot, Leuven, 11/11/2015
 2. Tenacious D – Ancienne Belgique, 08/02/2015
 3. The Ben Miller Band – Loods, Aarschot, 29/06/2015
 4. Bob Wayne – Roadkill Festival, Waarschoot, 01/08/2015
 5. Therapy? (basilieksessie) – Vestrock, Hulst, 06/06/2015

In de marge

De wereld is om zeep, helemaal om zeep, maar ik weiger 2015 te catalogeren als een zwart jaar. Iik heb bijvoorbeeld zeer genoten van zowel het voetbal als de samenhorigheid die er was omtrent de Rode Duivels-campagne. Ik heb ook vol verwondering gekeken naar de wetenschappelijke uitleg over de bloedmaan en op de nacht van het evenement lagen we met zijn alleen te vechten tegen de slaap, maar we moesten die mooie maan toch maar gezien hebben.

Coming up

Een glazen bol heb ik niet, dus of het er van gaat komen of niet weet ik niet, maar ik heb dit jaar een heleboel leuke, veelbelovende bands voor mijn lens gekregen en ik wens ze allemaal het beste toe. Een bijzondere notering toch voor Helsinki. Die afrekening met bijhorende Belgische doorbraak komt er wel. John Coffey wens ik de internationale erkenning toe en De Fanfaar volle zalen, ook zonder Urbanus.

25 december 2015