Bert Dockx

Eindejaar 2016

Net terug op volle toeren met Dans Dans en alweer grote plannen met Flying Horseman is Bert Dockx er de man niet naar om stil te zitten. Het is al een klein wonder dat we hem zover kregen om voor ons zijn jaar te overschouwen.

Mooi gepoetste plaat

Huerco S. - ‘For Those Of You Who Have Never (And Also Those Who Have)’

Fatou Seidi Ghali & Alamnou Akrouni - ‘Les Filles De Illighadad’

Radiohead - ’A Moon Shaped Pool’

Mooi in levende lijve

In De Singer in Rijkevorsel zag ik een prachtig improvisatie-optreden van Fred Van Hove en Michael Moore. Een ontmoeting tussen twee heel verschillende muzikanten die, na nogal wat gezoek en tegen-mekaar-geschuur, finaal uitmondde in een adembenemend, tijdloos, muzikaal verbond.

Voorts zag ik vier mooie optredens van en/of met Rudy Trouvé: twee keer solo, één keer met Tape Cuts Tape en één keer in duo met Eric Thielemans. Hij heeft een volstrekt eigen, poëtisch universum en is één van die performers die moeiteloos zichzelf zijn op het podium; te nemen of te laten. Geen bewijsdrang. Droge humor en een ingetogen dramatiek. Inspirerend en ontroerend.

Mooi niet!

Er was weer veel conformistische rommel op de radio, dag in dag uit.

Mooi maar gemist

Ik had héél graag Autechre in Vooruit in Gent gezien, maar hoorde pas achteraf dat ze daar hadden opgetreden.

Les Filles De Illighadad heb ik spijtig genoeg ook gemist, tevens in Vooruit. Ik moest zelf spelen.

Mooi beeld

De toekomst is mooi

Flying Horseman doet een residentie in De Singel in Antwerpen in januari en februari. Het resultaat van dat werk presenteren we eind februari in De Singel en daarna op een hoop andere plekken. Hopelijk komt er genoeg deftig materiaal uit voort om later op het jaar een nieuw album op te nemen en uit te brengen.

Dans Dans gaat blijven optreden met ‘Sand’, ons laatste album. Volgende zomer waarschijnlijk ook wat festivals in binnen- en buitenland.

Ik hoor dat Nick Cave & The Bad Seeds weer gaan toeren. Benieuwd hoe ze ‘Skeleton Tree’ live gaan brengen. Lijkt me geen gemakkelijke klus.

Ik hoop elk jaar dat Robert Wyatt nog eens een nieuw album uitbrengt.

Ik heb een ticket kunnen bemachtigen voor Radiohead op Best Kept Secret. Zowat de enige band die me zover krijgt om een (duur) ticket te kopen voor een groot festival (waar ik doorgaans als bezoeker weinig aan heb). Ik verwacht niet dat ik er achteraf spijt van zal hebben.

Een mooie toekomst voor…

Artiesten die het soort muziek maken waar ik graag naar luister, breken zelden door. Los daarvan wens ik een hoop mooie-muziek-makers uit mijn directe omgeving alle succes van de wereld toe (Lyenn, Blackie & The Oohoos, Tape Cuts Tape, Milan W., …)

23 december 2016
Patrick Van Gestel