#BerlijnInspireert - Iggy Pop - Turn Blue (1977)

#BerlijnInspireert - Iggy Pop - Turn Blue (1977)

Deze week een simpele opgave: favoriete platen in of over of uit Berlijn, de artistieke vrijhaven of schuilplaats voor menig artiest…

Ja natuurlijk is Lust for Life, het titelnummer van het machtig straffe, onverslijtbare album het quintessentiële nummer maar toch kiezen we graag een ietwat meer atypisch nummer zoals dit Turn Blue: intens en een minder voor de hand liggende keuze die we niet zo vaak horen.

Hoe magisch moet dat geweest zijn daar in die Hansa Tonstudio in Berlijn in 1977 met Iggy, David Bowie, Carlos Alomar en Ricky Gardiner op gitaren en Tony Sales op bas en broer Hunt Sales op drums?  Met de immer pompende percussie en dat snarengeduelleer tussen Gardiner en Alomar. 

Om uit de rat race te raken en vooral in hun verslaving(en) te kunnen minderen, trokken Bowie en Iggy Pop midden 1976 naar Berlijn meer bepaald naar de wijk Schöneberg, naar de Hauptstrasse nummer 155. Beiden 29 jaar en op de vlucht van Amerika, ver weg van de sloten cocaïne en verstandig genoeg om van de nood een deugd te maken en zich onder te dompelen in de krautrock die ze beiden bewonderden en om in experiment te gaan met synths en elektronica.

Bowie was een wereldster en Pop een cultster, maar ze waren fan van elkaar en de output was hoog met 'The Idiot' en daarna 'Lust for Life', alletwee uit 1977. 'The Idiot' was daarbij de meer introverte rauwe elektronicaplaat terwijl 'Lust For Life' de extraverte punkrock omarmde.

Turn Blue start als een ballade waarin Iggy heerlijk zich een weg croont, bijna zeven minuten lang. Een confessionele song die nog stamde uit een sessie van mei 1975 toen Pop op een dieptepunt zat in het afkickproces. Origineel was de werktitel “Moving On”, maar hij veranderde het in Turn Blue en het staat het een beetje haaks op de punkrockattitude van de rest van de plaat. Maar vergis u niet, het snijdt diep en de geest van Berlijn ademt door in de valsen trage….

 

30 augustus 2022
Laurens Leurs