Ben Miller Band

Achtergrond

Het verhaal van de Ben Miller Band lijkt zo uit een sprookjesboek te komen, na jaren leven in een gammel toerbusje en van bar tot bar Amerika te doorkruisen komen ze op hun pad Billy Gibbons tegen. Die is zo onder de indruk dat hij de jongens direct laat openen tijdens de komende toer van ZZ top. Dankzij het bekende trio uit Texas hebben de drie van de Ben Miller Band de wereld ondertussen enkele malen doorkruist. Enkele weken geleden verkochten ze de AB club op korte tijd uit, zelfs  zonder de legendarisch lange baarden in de buurt. Tijd dus om deze band even voor te stellen.

De band werd zo’n tien jaar geleden opgericht toen Ben Miller twee jongens tegen het lijf liep tijdens een talentenwedstrijd. Miller, zanger, gitarist, schrijver en verhalenverteller, zag meteen wat in een samenwerking met Scott Leeper, bassist, en Doug DiCherry, multi instrumentalist, die vooral drumt, maar evenzeer indruk maakt op trombone of op zijn elektrisch versterkte wasbord. 
De Ben Miller Band is muzikaal niet in een vakje te stoppen. Ze noemen het "Ozark Stomp" ,een wilde mix van rock, blues, gospel, folk, bluegrass en country. Als je je afvraagt hoe dat klinkt, luister dan naar hun vorig jaar verschenen album 'Any Way, Shape Or Form'. Of beter, probeer ze ergens live te pakken te krijgen: de zinderende live-shows zijn legendarisch.  
Het jaren toeren heeft van deb and een goed geöliede machine gemaakt. Met charismatische vocalen, warmbloedige arrangementen, een excentriek ouderwets instrumentarium (washtub bass, versterkt wasbord, lepels, …) en enkele verassende covers in de set verbouwen ze iedere show tot een gezellig feest. Niet voor niets noemde Rolling Stone hun vorig jaar „one of the twenty best we saw”, na hun set op het Americana Music Fest in Nashville. 
Billy Gibbons heeft er voor de jongens een echt sprookje van gemaakt en het is duidelijk dat ze ondertussen volwassen zijn. In het thuisland wordt er nog amper in bars opgetreden. Het zijn nu de grotere zalen en promotoren die om hen vechten. Het touren met ZZ top is eerder een uitzondering geworden. Momenteel zijn ze nog met die band voor een handvol optredens in Duitsland en Frankrijk. Maar terwijl die laatsten nogal relaxed toeren, heeft de Ben Miller Band de open data op de toer vrolijk opgevuld met extra optredens, in vooral Nederland en België. 
17/07: Essen, Café Heuvelzicht

19/07: Amsterdam, Paradiso

21/07: Aarschot, In de Loods, Roots in het Park Afterparty

23/07: Hasselt, café café

24/07: Nijmegen, Valkhof festival

25/07: Bladel, Totaalfestival

26/07: Lichtenvoorde, Zwarte Cross
 
Een voorproefje: 

16 juli 2015
Bert Gysemans