#Belpop81 - Jo Lemaire & Flouze - Shades Of Night

#Belpop81 - Jo Lemaire & Flouze - Shades Of Night

Een beetje historie in de #WeekVanDeBelgischeMuziek is niet mis. Na the Big Bang die de iconische 'Get Sprouts'-plaat uit 1980 was, bleek rockend en poppend jeugdig België klaar voor de grote uitbraak. En in 1981 kwam langzaam maar zeker iedereen uit de schulp gekropen. Een week major en minor classics uit kanteljaar 1981 met als baseline “L’union fait la force”.

Begin jaren tachtig zaten wij elke zaterdagavond klaar aan de knoppen van de cassetterecorder en zogen wij elke noot op, die Luc Janssen via Domino Deel 2 van Omroep Brabant de wereld in etherde om dan de rest van de week nauwgezet en tot in den treure alle nieuwe geluiden en indrukken te analyseren.

Toen wij Vini Reilly met The Durutti Column voor het eerst hoorden, wisten we niet wat we hoorden: een volstrekt unieke, repetitieve gitaarsound, waar van alles in doorklonk (folk, jazz, rock, wereldmuziek). Die hele lp 'LC' was een revelatie. En ook als die vandaag nog passeert, heeft ze nog steeds hetzelfde bezwerende effect als destijds. En op de koop toe deed Vini Reilly het achteraf ook nog als producer met "onze" Jo Lemaire & Flouze op derde lp 'Pigmy World', waarbij hij de gitaarpatronen er wel erg vet op legde in Shades Of Night.

Het was ook deze derde plaat 'Pigmy World', waarmee de groep in 1981 echt doorbrak. Met de cover van Serge Gainsbourgs Je Suis Venu Te Dire Que Je M’en Vais had ze zowel in België als in de rest van Europa een grote hit. Onder al die voorspoed schuilde ook een donkere kant, want Flouze was een waar interimbureau van binnen en buiten wandelende muzikanten, waarbij ook nog eens het huwelijk van Lemaire en drummer Philippe Depireux op de klippen liep. In 1982 werd de groep ontbonden en ging Jo Lemaire solo.

Fraaie veelkleurige plaat uit 1981, 'Pigmy World'. Ook nog een woord van oprechte dank aan Gust De Coster, die ons beleven van "lokale helden" optimaal kanaliseerde. Eerst via FM Bruxel en dan via de samenstelling van 'Get Sprouts' en tenslotte onze woensdagnamiddag krachtig inkleurde met 'Vrijaf' op BRT 2. En passant lanceerde hij ook nog de term Belpop.

31 januari 2022
Laurens Leurs