Belgian Vaults Volume Two

Achtergrond

Drie weken lang hebben we onophoudelijk geswingd, gejived en gerock-'n-rolld op de eerste ‘Belgian Vaults’ compilatie. En het was niet alleen om ons warm te houden, maar vooral ook omdat de zestien pareltjes erop ons terug naar de Belgische balzalen van de 60’s trapten. Een geweldig archief waarvan niet alleen oude knarren een tweede jeugd van gaan beleven, maar waarvan U, jong volkje, nog heel wat leren kunt.

Belgian Vaults Volume Two



Waar we ook dit keer weer van achterover tuimelen is de geweldige kwaliteit van de bands. Had je ons niet vertelt dat het Belgen waren, we zouden het niet durven vermoeden. Behalve dan bij dat ene Franstalige J’ai Froid van Les Serpents Noir dan misschien. Een band die doorgaans populairdere muziek bracht, maar op hun b-kantjes wel eens hun scherpe kantje liet zien.

Een naam die bij veel mensen nog een belletje doet rinkelen is die van The Cousins. Dat hebben ze dan zonder meer te danken aan hun debuutsingle Killi Watch. All Right Mama laat ons een hevigere The Cousins zien dan degene die we kennen van de wereldhit. Ruige gitaren en schreeuwerige vocalen rocken als een geit op bokkepoten. Een paar weken na de opnames splitte de band.

Meer sappige verhalen krijg je ook voorgeschoteld bij Les Ombres. De Brusselse groep werd al geprezen op de eerste ‘Belgian Vaults’ en keert nu terug als The Klan. Een naam die hen door hun platenfirma werd opgedrongen en hen internationaal op de kaart had moeten zetten. Ware het niet dat de connectie met de racistische KKK beweging en een titel als ‘Join Us’ die hele droom deden ten ondergaan. And I Love It So is anders wel een geweldig nummer dat zowel Frankie Valli als The Who in zich heeft.

En verder eren we The Paramounts omwille van hun onnavolgbare Let’s Break It, de fantastische sound in Some People Said van Guy Wathelet, de soulstem van Kate in Clee’s Five’s No Other Man, de meezinger There’s No Place For Lonely People van Adam’s Recital en het naar James Brown knipogende Everybody’s Alright van Davy Jr & Guess Who.

Wie de eerste verzamelaar al op de kop tikte zal deze tweede niet aan zich laten voorbij gaan. En wie het nog niet deed, you betta get ya ass to tha recordshop boooy.

27 februari 2013
Koen Van Dijck