Belated Promise Ring - Black Bible

Inlandse Maatjes

In het najaar van 2018 was de titelsong al Inlands Maatje bij ons. Nu is er een ep met nog meer fraais van Belated Promise Ring.

Belated Promise Ring, verenigt vier kerels uit het Leuvense met een voorliefde voor bands als Grizzly Bear, Low, Wilco, Other Lives en Daniel Lanois die het DIY-principe genegen zijn, maar zich wel slim lieten bijstaan door Laurens Grossen (opnametechnicus bij o.a. Kurt Vile en The National).

Het titelnummer kent u al van deze pagina. Het is ontstaan uit een banjo-riff en bevat zowel Syrische en Mexicaanse riedeltjes die handig vermomd en verpakt werden in een mooi samenklinkend geheel. De thematiek van transmigratie is erg actueel en werd door de video duidelijk uitgelegd.

Belated Promise Ring is echter geen politieke band. Het gaat hen over emoties. Dat blijkt duidelijk uit het aangrijpende Gone Gone Gone waarin het overlijden van de vader van frontman Anton Fannes leidt tot het stellen van de grote vraag wat er na dit leven komt. Zo wordt een persoonlijke gebeurtenis een universeel herkenbaar iets, met veel liefde in songvorm gegoten.

Het thema van de dood is zeker ook aanwezig in We Call The Night, waarin niet alleen de periode na zonsondergang bezongen wordt, maar ook de donkerte in onszelf en onze omgeving en tevens de eeuwige nacht die ons allemaal te wachten staat. “Mirror Mirror Eyes/ My frown hides the night/ And I am afraid to go where the grey doves hide” klinkt dat poëtisch op een zachte muzikale ondergrond van geaaide trommelvellen, tedere Rhodesklanken en voorzichtige gitaar.

En eigenlijk is de dood ook de ontstaansreden van afsluiter Battle I Can’t Win, want het werd geschreven na een aanslag. Zonder die wetenschap kan de track ook algemeen gaan over het proberen ontsnappen aan pijn of onbehagen. Het kale nummer heeft maar drie tracks en werd in een take opgenomen. Fannes zingt hier zo ingehouden dat we bijna niet durven te ademen telkens wanneer het door onze hoofdtelefoon passeert, bang om de magie te doorbreken. We kunnen nu al de intensiteit van een live-uitvoering voorstellen.

En er is kans genoeg om Belated Promise Ring aan het werk te zien. Ze spelen alvast de volgende releaseshows:

13 februari - Archipel, Brussels

9 maart - Balder, Berlaar

6 april - Lo Rock, Leuven

26 april - Lokale Helden

16 mei - Cabron, Antwerpen

18 mei - Sluispark, Leuven

23 juni - De Loge, Gent

15 februari 2019
Marc Alenus