Beehype: al tien jaar op muzikale wereldreis

Beehype: al tien jaar op muzikale wereldreis

De website bestaat in 2024 tien jaar. Maar wat houdt dat in? Waar staat het voor?

Wat doet Beehype? Kort gezegd is het een groep internationale vrijwilligers die hun licht laten schijnen op artiesten wiens pad je niet zomaar kruist, ver weg van de gebruikelijke muzikale contreien zoals de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Beehype, opgericht in het prille voorjaar van 2014, geeft muziek uit landen als Japan, Brazilië, Chili, Congo, Egypte, Turkije, Griekenland, Nederland, Noorwegen en… België de aandacht die ze verdient.

Onlangs publiceerde het online magazine traditiegetrouw een eindejaarslijst: de vijf à zes beste albums per land en dit voor tientallen landen. Van Algerije en Argentinië tot Vietnam en Zimbabwe, in totaal goed voor zo'n vierhonderd albums. Voor België topte Loverman de lijst. 

Wat moet je absoluut weten over Beehype? Brett Summers, momenteel dj, in een vorig leven aan de wieg van Indiestyle en van bij de start de Belgische medewerker van Beehype, geeft ons graag meer info. De initiatiefnemer, de Pool Mariusz Herma, raakte als journalist verveeld door steeds over dezelfde artiesten uit de VS en het VK te schrijven. Echt enthousiast werd Herma pas, als hij een nieuwe parel ontdekte uit minder evidente oorden.

"Hoe vind je dan meer van dit soort muziek?" was de logische vraag. Toen Herma zelf ging speuren, stootte hij vaak op artiesten die te lokaal waren, te mainstream of plaatselijke afkooksels van internationale grootheden. Dit zette hem aan het denken: waarom niet direct contact opnemen met mensen in andere landen en hen vragen naar boeiende nieuwe muziek? Het resultaat was Beehype, de plaats waar je muziek vindt die je normaal gezien nergens anders leert kennen. De Balthazar en de Angèle van Bulgarije of Iran, om maar enkele opties te noemen.

Beehype ging op de eerste lentedag van 2014 van start met een vijftigtal medewerkers uit alle "hoeken" van de aardbol. In de afgelopen tien jaar hebben een kleine driehonderd mensen op de één of andere manier muziek aanbevolen via de website. Het platform groeide pijlsnel, voor een groot deel dankzij sociale media en artiesten die de artikels via hun kanalen deelden. Vaak was een artikel op Beehype de eerste vorm van grote internationale aandacht die deze of gene act genoot.

Daarnaast was Beehype enkele keren prominent aanwezig op het showcasefestival MENT in Ljubljana, Slovenië met presentaties van internationale videoclips en zelfs een door Beehype gecureerd podium. Het festival was ook enkele keren de plek waar medewerkers elkaar ontmoetten en waar onderlinge vriendschapsbanden werden gesmeed.

In de loop der jaren werden er op verschillende manieren meer dan vijfduizend acts gepresenteerd: in artikels, lijstjes op de site zelf of afspeellijsten op pakweg Spotify. Kwaliteit primeert altijd op kwantiteit. Vooraleer een artiest aan bod komt, wordt die beoordeeld door medewerkers in verschillende continenten. Het platform trok dan ook wereldwijd de aandacht, met een verrassend grote aanhang in… de VS. Omdat er ginds zoveel diaspora's zijn? Wie zal het zeggen?

De coronaperiode zorgde met het uitblijven van nieuwe releases voor een grote ommekeer in de aanpak en leidde tot meer focus op thematische afspeellijsten in plaats van individuele nummers. Zo waren er playlists met Summer SongsSongs about Peace and War (als reactie op de Russische invasie van Oekraïne) en de Global Party Playlist, die hielp om de eerste coronalockdowns door te komen.

Beetje per beetje keerde Beehype nadien terug naar artikels over aparte songs, al zijn die nu meer gelinkt aan albumreleases. Het hoogtepunt blijft alvast de jaarlijkse Best Albums-lijsten, waarbij de beste releases uit elk land in een mooi overzicht worden gegoten.

Nu Beehype het tienjarig jubileum nadert, zit er een speciaal project in de pijplijn: het presenteren van lokale klassieke albums die iedereen ter wereld zou moeten kennen, de lokale 'Abbey Road', zeg maar. Daarnaast wil de site nog heel lang een fijne gids blijven die je als het ware met de ogen dicht en de oren open op enkele uren tijd een mooie muzikale wereldreis laat maken.

Beehype
Spotify

Bart Somers

16 januari 2024
Gast