#Bassistloos - The White Stripes - The Nurse (2005)

#Bassistloos - The White Stripes - The Nurse (2005)

Simpele opdracht deze week, zeven groepen zonder bassist in de rangen.

Bij een drums- en gitaarduo is het ontbreken van een bassist een evidentie. En het ontbreken wordt dan tot een kunst verheven. Zoals Jack White dat in zijn producties en arrangementen feilloos deed.

Wij hadden het minder voor de nerveus voortjakkerende Stripes en gaven de voorkeur aan de midtempo-Stripes, die met meer aandacht voor subtiele dynamiek naar impact zochten. Zoals in The Nurse, waar het ontbreken van een bas vakkundig werd opgevangen door een marimba. Jack White schreef dit zelfs op marimba. 

Het concept van het invoegen van willekeurige stukjes ruis begon als een montage-ongeluk. Jack stond erop de meest primitieve apparatuur en montagetechnieken te gebruiken. Terwijl hij de tape met acht nummers doorsneed, sneed Jack per ongeluk de tape voortijdig door. En de rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. 

Afkomstig van de uitstekende plaat ‘Get Behind Me Satan’, waarvan de albumtitel recht uit de bijbel (Matteüs, vers 16:23) komt: "Jezus keerde zich om en zei tegen Petrus: 'Ga achter mij, Satan! Je bent een struikelblok voor mij; let niet op de zorgen van God, maar alleen op menselijke zorgen.'" In 2007 vertelde Jack White aan Mojo dat dit nummer "gaat over iemand op wie ik verliefd was, al meer dan tien jaar verliefd was, maar de manier waarop je al deze personages verkent, dwingt je om jezelf beter te leren kennen." 

Mede-oprichter van Third Man Records, Ben Blackwell, vertelde aan Uncut : "Wat ik leuk vind aan The Nurse, is het soort luide, onvoorspelbare gitaarcrashes die doorkomen. Toen Ik voor het eerst deze gitaarpartijen hoorde, leek het alsof ze zich op volledig willekeurige plekken bevonden, onsamenhangend en schokkend. Ik herinner me dat collega-muzikant en Raconteurs-lid Brendan Benson thuis was, naar een playback luisterde en dat Jack er misschien een soort van onzekerheid over uitsprak, Brandon zei: 'Kerel, nee! Dat is net iets van Brian Wilson. Dat moet je erin houden!' Dat was een heel andere benadering dan wat ik ooit van Jack had gezien of gehoord op productie- en songwritingniveau." 

20 maart 2023
Laurens Leurs