#Bassistloos - The B 52’s - 52 Girls (1979)

#Bassistloos - The B 52’s - 52 Girls (1979)

Simpele opdracht deze week: zeven groepen zonder bassist in de rangen.

Nog zo'n heerlijk wavecollectief dat alle geldende normen vierkant knalgeel en helrood aan de vintage laarzen lapte en hun ding eigengereid en zonder bassist deden.

Baspartijen werden soms opgevangen door een synth, bediend met één vinger door zanger Fred Schneider of door een bassnaar op de gitaar van Ricky Wilson. Hier op 52 Girls’ ware, het wellicht beide opties.

52 Girls is het tweede nummer op het debuutalbum van de band, de knalgele. De tekst is gewoon een lijst met voornamen van vrouwen met de vraag: "Kunt u hen vandaag een naam geven?" En hoewel de woorden niemand naar de bergtop zullen sturen, is het nummer een geweldig voorbeeld van het unieke geluid dat The B-52's creëerden met een surfrockritme, gegenereerd door gitarist Ricky Wilson en harmonieuze leadzang van Cindy Wilson (Ricky 's jongere zus) en Kate Pierson. Er staan ​​slechts vijfentwintig namen in de tekst. De tweeënvijftig slaat op de bandnaam. 

The B52's waren vijf muzikaal ingestelde vrienden uit Athens, Georgia, een artistieke gemeenschap. De groep was erg openminded, toen ze begonnen, en accepteerde bijdragen van vele vrienden. De tekst van 52 Girls werd geschreven door zo'n vriend: Jeremy Ayers, een vaste waarde in de gemeenschap van Athens. Ayers hielp ook een andere snelgroeiende band uit Athene, R.E.M., door teksten bij te dragen voor Windout (1984) en Old Man Kensey (1985).

In het begin was dit een hoogtepunt van B-52's-concerten. Kate Pierson herinnert zich dat ze het voor het eerst speelden op het Valentijnsdagfeest van 1979, de allereerste show. Later, bij de start van de tweede en meer lucratieve carrière met 'Cosmic Thing' in 1989, was er wel een bassiste. En niet zomaar één. Sara Lee was overgekomen van Gang of Four.

23 maart 2023
Laurens Leurs