#Bassistloos - Neu! - Hero (1975)

#Bassistloos - Neu! - Hero (1975)

Simpele opdracht deze week: zeven groepen zonder bassist in de rangen.

Nog eentje zonder bas. Twee gitaren en drums van respectievelijk Thomas Dinger en Michael Rother en Thomas Dinger in een productie van Conny Plank in 1975: Neu! 

Van een goed gekozen nummer van Neu! kunnen wij op het juiste moment (vooral in de auto) helemaal uit het dak gaan (je moet hen zien kijken aan de rode lichten). Waanzinnige repetitiviteit die maar door blijft knallen. Eigenlijk tot ons gekomen op voorspraak van Krautrock-kenner bij uitstek Julian Cope die het in een interview dropte, waardoor onze interesse gewekt was. En hij had gelijk.

De heren blijken afkomstig te zijn van het min of meer nabije Düsseldorf, waar Klaus Dinger en Michael Rother zich als lid van Kraftwerk afsplitsten om hun eigen ding te doen onder de noemer Neu! Conny Plank werd daarbij naast producer ook als "geheim" lid van de groep beschouwd. Het succes was minimaal, maar de ondergrondse faam enorm en vooral de erfenis werd gekoesterd en opnieuw gelanceerd door Bowie, Eno en Iggy, die hen als bron van inspiratie noemden tijdens de Berlijnse periode. Zonder Neu geen 'Low' of 'The Idiot'. Of toch niet zoals ze nu klinken. 

Hero is afkomstig van de derde lp 'Neu '75' en één van de uptempomomenten op de plaat met die typische protopunkattitude van Krautrockers. Een reünie van Neu! behoort helaas niet tot de mogelijkheden, aangezien Klaus Dinger het leven liet in 2008.

22 maart 2023
Laurens Leurs