#bahFestivals - Roskilde 2000

#bahFestivals - Roskilde 2000

Hazo, u mist de festivals. We zijn benieuwd waarom. Is het de onmiskenbare geur van Dixi- of Toi Toi-toiletten? Zijn het de veel te dure, ongezonde snacks die u naar binnen werkt met lauw bier uit een plastic bekertje? Mist u het luidgeschreeuwde “Boeren!” op de camping om vijf uur ’s morgens? Bent u gewoon een varken dat graag door naar pis en bier stinkende modder kruipt?

En bent u het nukkige gedrag van miss Lauryn Hill al vergeten op Crammerock 2014? Was u, net als Trixie Whitley, niet pissed op wie enkel omwille van de regen in de tent kwamen schuilen op Leffingeleuren 2013? Ergerde u zich ook niet blauw aan het abominabele geluid op zowat de hele editie van Down The Rabbit Hole 2015?

Geef toe: u was gewoon blij dat u niet op onderstaand festival aanwezig was!

Twintig jaar geleden ging het goed fout op het Deense Roskilde. Op 30 juni 2000 beklom Pearl Jam het podium en drie kwartier later bleken negen fans gestorven te zijn, gevallen in een modderige moshpit.

Frontman Eddie Vedder was in 1992 al goed voor de grootste stagedive ooit op Pinkpop. Toen hij daar van een camerakraan sprong, speelde hij vooral met het eigen leven, maar gelukkig liep alles goed af. In Roskilde ging het helaas echt fout, toen de fans maar bleven naar voren dringen en elkaar letterlijk plat drukten. Mensen kropen in doodsangst in de front en Vedder smeekte het publiek om drie stappen achteruit te zetten, maar voor negen mensen kwam alle hulp te laat en zesentwintig anderen raakten gewond.

Het incident betekende het einde van de tournee van Pearl Jam en bijna van de band zelf, maar die overleefde en schreef er twee jaar later het nummer Love Boat Captain over. Op de terreinen van Roskilde kwam een gedenksteen met de inscriptie: “… How fragile we are.” Het dodelijke incident in Roskilde zorgde voor betere veiligheidsmaatregelen op alle grote festivals. Als u zich nog eens ergert aan de parallel met het podium geplaatste dranghekkens waardoor u moet omlopen naar de biertent, denk dan eens aan de negen onfortuinlijke slachtoffers van Roskilde 2000.

17 juli 2020
Marc Alenus