#bahFestivals - Fyre Festival 2017 en Vestiville 2019

#bahFestivals - Fyre Festival 2017 en Vestiville 2019

Hazo, u mist de festivals. We zijn benieuwd waarom. Is het de onmiskenbare geur van Dixi- of Toi Toi-toiletten? Zijn het de veel te dure, ongezonde snacks die u naar binnen werkt met lauw bier uit een plastic bekertje? Mist u het luidgeschreeuwde “Boeren!” op de camping om vijf uur ’s morgens? Bent u gewoon een varken dat graag door naar pis en bier stinkende modder kruipt?

En bent u het nukkige gedrag van miss Lauryn Hill al vergeten op Crammerock 2014? Was u, net als Trixie Whitley, niet pissed op wie enkel omwille van de regen in de tent kwamen schuilen op Leffingeleuren 2013? Ergerde u zich ook niet blauw aan het abominabele geluid op zowat de hele editie van Down The Rabbit Hole 2015?

Geef toe: u was gewoon blij dat u niet op onderstaand festival aanwezig was!

De laatste jaren gaat het vooral fout met urban music-festivals, zo lijkt het wel. In 2017 ging zo een wel erg veelbelovend festival compleet de mist in. Fyre Festival was een samenwerking tussen rapper Ja Rule en de mistige ondernemer Billy McFarland. De twee beloofden een festival vol exclusiviteit en luxe met VIP-arrangementen die tot twaalfduizend dollar kostten. Het festival zou dan ook plaatsvinden op de idyllische kusten van een eiland in de Bahamas.

Modellen als Bella Hadid werden ingevlogen ter promotie, maar de feestgangers kwamen er al snel achter dat de luxe tentaccommodaties eerder leken op een detentiekamp. De gastronomische eetgelegenheden werden herleid tot plakjes smeltkaas op brood en de meeste artiesten - zoals Blink 182 en Disclosure - hadden niet eens de moeite genomen om op te dagen.

Toen er een storm losbrak, werd het evenement volledig geannuleerd, net als alle vluchten vanaf het eiland. De elitaire klanten van het evenement transformeerden in een horde gestrande wilden, die hun toestand uitvoerig op sociale media documenteerden. De regering van de Bahamas moest de mensen evacueren. Ja Rule kwam er nog redelijk ongeschonden uit, maar zijn partner vloog voor zes jaar de gevangenis in (maar kwam vorig jaar vrij). Eén en ander leidde zelfs tot een docu op Netflix.

Je zou dan denken dat mensen hieruit leren, maar vorig jaar nog eindigde Vestiville in bijna gelijkaardige omstandigheden. De Nederlander Ravuth Ty, die eerder al het gecontesteerde Vestival in Nijmegen organiseerde, beloofde het grootste urban festival van België met grote namen als Trey Songz, Jason Derulo, A$ap Rocky en Cardi B, maar dat bleek uiteindelijk één grote luchtbel.

De grote internationale artiesten op het programma lokten volk uit binnen- en buitenland en die laatsten waren vaak uren onderweg. Toen zij te horen kregen dat het festival niet plaatsvond, bestormden ze het festivalterrein. Ze hadden moeten weten dat, als iets te mooi klinkt om waar te zijn, het dat wellicht ook gewoon is.

P.S.: De voorbije week hebben we geprobeerd de zure appel van de te missen festivals van deze zomer iets zoeter te maken door het oplijsten van wat er in de vijftigjarige festivalgeschiedenis misging, maar uiteraard blijven festivals gebeurtenissen die je je leven lang bijblijven en zijn het een paar drama’s tegenover honderden veilig verlopen en zalige festivals. We hopen u allen dan ook snel weer terug te zien op een festival van zodra het weer kan.

17 juli 2020
Marc Alenus