Badi - Mauvaise Ambiance

Badi - Mauvaise Ambiance

Badi toont zich een echte Belg in zijn nieuwste nummer.

Badibanga Ndeka, beter bekend als Badi, is een Belgische rapper met Congolese roots. Door een vernuftige mix van hiphop, soul, rap en Congolese muziek, en door zijn geëngageerde teksten is hij een gerespecteerd muzikant binnen de Brusselse rapscene geworden. In 2013 keert hij voor het eerst terug naar Congo. Deze reis zal leiden tot het ontstaan van zijn ep ‘Matonge’, die in 2015 wordt uitgebracht. Het werd een reis die voor altijd zijn visie op zijn dubbele culturele achtergrond zou bepalen.

Zijn oom, saxofonist Papa Rondo van de bekende T.P.O.K.Jazz, dompelt hem onder in de muziek van de Afrikaanse kunstenaars en dat liet Badi niet onberoerd. Hij kiest er vandaag dan ook bewust voor om zijn culturele roots te eren. Badi gebruikt doorheen zijn rijke, diverse projecten zowel Congolese rumba als ritmische hiphopgeluiden. In 2017 brengt de artiest zijn eerste album 'Article XV' uit, waarop hij het verhaal vertelt van zijn vader, die in de jaren ‘70 zonder papieren in Brussel aankwam. Op nummers als Muasi na ngai en Kitendi, werkt hij samen met Boddhi Satva, ook wel de grondlegger van ancestral soul genoemd en bereikt hij daarmee internationaal succes.

Nu brengt hij zijn nieuwe single Mauvaise Ambiance uit, een perfect getimede protestsong op beats. De song werd gelanceerd op COLORS, het Berlijnse platform dat ook al Billie Eilish, Sevdaliza, Woodkid, Jorja Smith, Marc De Marco, Moses Sumney, Angèle en Lous and the Yakuza aan bod liet komen en wereldwijd miljoenen volgers heeft. Zij maken dankzij Badi kennis met typisch Belgische zaken als cervela, bier en Molenbeek.

Badi, die gepassioneerd is door mode, draagt in de clip voor de gelegenheid een perfecto op maat gemaakt door Snobe (uit Molenbeek) met daar op namen van slachtoffers van politiegeweld. Het t-shirt dat hij daaronder draagt is van zijn eigen merk BANXV. Mauvaise Ambiance is de derde single uit zijn aankomende album ‘Trouble Fête’. Eerder lanceerde hij al Virgil Abloh en Nawe.

27 oktober 2020
Marc Alenus