Baba Zula - XX

RE:introducing

Het uit Istanbul afkomstige Baba Zula ontstond toen Osman Muret Ertel (gitaren, saz, bas, theremin, percussie) en Levent Akman (electronics, cymbalen, bendir, percussie) in 1996 een bevriende filmregisseur aan een soundtrack wilden helpen. Twintig jaar later is er deze retrospectieve; een erg avontuurlijk, carrièreomspannend feestje met gastrollen voor Sly & Robbie, Mad Professor, Dr Das (Asian Dub Foundation), Dirtmusic, Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) en meer.

Muzikaal is er geen ontkomen aan de Turkse muziekscene, meer bepaald de Turkse sixtiesrockscene, maar bovenal is er naast dub en krautrock een duidelijk politiek georiënteerde boodschap te horen. Muziek is in Turkije namelijk geen voor de hand liggend gegeven, ondanks de enorme groei aan digitale platformen waarlangs muziek nu gedistribueerd wordt. Muziek is er eerst en vooral een uitlaatklep die uiterst opzwepende, hitsige dimensies aanneemt, zoals te horen is op tracks als Aşiklarin Sözü Kalir (Eternal Is The Word Of Poets) en Efkarli Yaprak (Worried Leaf). 'XX' is in dat opzicht een duidelijk protest tegen censuur. Vandaar ook de veelkleurige hoes die een naakte gitariste toont.

In plaats van het originele materiaal uit te brengen, koos het Glitterbeat-label voor een release die haast volledig uit nieuwe remixes, herwerkte opnames, samenwerkingen, liveopnames en dergelijke meer bestaat. Ook qua opnametechnieken (digitaal, analoog, tape, mp3,..) experimenteert men op dit in Istanbul, London, Tokyo, Melbourne en Lubljana opgenomen album. Baba Zula tourde ook doorheen de wijde wereld, won diverse prijzen voor haar werk in film en theater en is één van Turkije's meest prestigieuze muzikale exportproducten.

Alleen al omwille van de muzikale variatie is dit de moeite, maar er is ook het feit dat Baba Zula modern en hedendaags klinkt, ook al beroept het gezelschap zich op de meest uiteenlopende, muzikale tradities. Bovendien weet het een indrukwekkend netwerk van muzikanten in te schakelen.

We hebben een voorkeur voor de ronduit meeslepende, in vervoering en trance brengende livetracks op het einde van het eerste schijfje, die bewijzen welke aardeverschuivende kracht er in dit Baba Zula schuilt. 'XX' is twee uur muziekplezier van de allerbeste soort. Een bruisende muzikale cocktail die ook uw feestjes kan opluisteren.

4 februari 2017
Philippe De Cleen