B Wave Festival 2018: een ode aan de synthesizer

Voorbeschouwing

Obscuur, niche, underground, kwaliteit boven kwantiteit, ... We kunnen nog wel even doorgaan op deze manier. In elk geval bestaan ze nog, die ongekende pareltjes van muziekevenementen waar niemand buiten de genrespecialisten ooit van hoorde. Wij presenteren u: B Wave!

Het festival biedt al jarenlang een ode aan synthesizermuziek, te noteren kosmische sfeertoestanden, ambient, psychill, Berliner Schüle en alle tussenliggende kruisbestuivingen. En dan bedoelen we van de klassieke toetsengoden als Vangelis of JM Jarre tot futuristische, gelaagde elektronische detailmuziek. Ook ditmaal komen weer zes knallers binnen het genre de oor-verwennende kunsten tonen op toetsen, maar vaak ook op extra instrumenten als live drums, fluit of andere bizarre, digitaal gemanipuleerde klankbronnen. Allicht opnieuw goed voor een paar honderd internationale gasten die de weg vinden naar de kleine en fijne venue in Heusden Zolder. Wij raden u in elk geval sterk aan ook uw oor eens ten luister te leggen!

Als hoofdact stipuleren we graag de Amerikaan Michael Stearns aan, die een unieke filmische liveshow komt brengen in volledige 5.1. surround sound en met bijbehorende visuals. Uniek, als in “enig in Europa”, wat weer heerlijk contrasteert met de intimiteit van CC De Muze. De componist van vele filmscores (‘Star Trek, The Experience’) en documentaires voor ondermeer NASA en schepper van het brede spacemuziekgenre, verdient zonder twijfel de stempel “must see and hear”. Check gerust even de tijdloze muziek van de gelauwerde prent ‘Chronos’ als opwarmertje.

Al even zeldzaam live, is een passage van de Noor Erik Wøllo, een artiest die zijn drone ambient met jazz, klassiek of zelfs rock en wave durft vermengen en daarmee zowel het legendarische Projekt-label als de new wave-band Apoptygma Berzerk naar succesvolle hoogten wist te tillen. Op podium houdt Wøllo de grenzeloze muzikale fantasieën meestal in toom om zich te focussen op zaken als sfeer, minimalisme, harmonie en (aangename) verrassingen.

Meer gitaarwerk via het Duitse Pyramaxx, een samensmelting van het duo Pyramid Peak en gitarist Max Schiefele, duidelijke discipel van de Berliner Schüle (Kraftwerk, Tangerine Dream, Klaus Schulze). Het trio dat al meer dan tien jaar live samen durft te komen, heeft net een tweede langspeler uit en komt fr zogenaamde ERM – Electronic Rock Music - live promoten. Melodieus, soms krachtig en experimenteel, maar vooral uniek.

Het Belgische Aerodyn ofte Jan Buytaert (The Roswell Incident), Philippe Wauman (Anantakara) en Alain Kinet vervolledigen de line-up in de klassieke zaal (met overigens heerlijk relaxte stoeltjes). Meer sfeer en futurisme. Meer synthesizers en een combinatie van gemoedelijkheid en verrassing.

Vergeef ons, Alienna, Onsturicheit of vele gepassioneerde standhouders en zij-artiesten als we jullie hier niet meer aandacht geven. Zonder enige twijfel dragen jullie een stevige steen bij om ook deze editie van B Wave weer onvergetelijk te maken.

Het festival vindt plaats op 1 december in CC De Muze, Heusden Zolder. Nog meer informatie nodig? Probeer hier eens.

14 november 2018
Johan Giglot