Autumn Falls 2016 tips - deel 1

Voorbeschouwing

Drie maanden, zevenendertig zalen en te veel shows om op te noemen, maar allemaal de moeite waard. Dat is Autumn Falls.  En toch zijn er een paar bij waarvan wij vinden dat je ze echt niet mag missen. Shows waarvoor je zelfs je bedgeno(o)t(e) alleen laat liggen. En die vermelden we hier in drie edities. Hieronder deel 1.

 

 

Rats On Rafts: Hollandse jonge

Datum: 23 september

Zaal: N9, Eeklo

Support: Pruikduif

De gids zegt: Eigenlijk hadden wij ons op 23 september willen klonen. Want dan heeft Toutpartout net twee bands geprogrammeerd, die we allebei willen zien. Over dat "jong" valt in het geval van Rats On Rafts al te discussiëren, want ze zijn intussen wel al zo’n tien jaar bezig. En dat heeft zich inmiddels uitgedrukt in vier platen, waarvan - koppig als ze zijn - een deel enkel op vinyl verkrijgbaar is. Wij zagen hen ooit op Eurosonic, zij het van veel te ver af, iets wat we ons achteraf zeker beklaagd hebben. Want het klonk toen al eigenzinnig met een duidelijk retro randje, maar wel met de twee voeten in de hedendaagse postpunk. Dat wordt daar dus een feestje in de N9. Daar zijn wij rotsvast van overtuigd.

Audioguide:

Chris Cohen: meester misleider

Datum: 23 september

Zaal: Homeplugged, Brussel

Support: TBC

De gids zegt: Hij flikt het iedere keer weer. Je denkt een softe, laidback plaat voorgeschoteld te krijgen, maar geleidelijk aan raak je erin verdwaald. Dat deed hij met zijn solodebuut en herhaalde hij nu met ‘As If Apart’. Spelen doet hij zowat alles. Bij zijn vorige, Belgische doortocht zat hij achter de drums, maar nu zou hij best wel eens de gitaar ter hand kunnen nemen. Altijd spannend om te zien. En dan is er nog die muziek, die je ook live in de ragfijne netten van smoothe gitaarliedjes zal weten te vangen. Pas dus maar op dat je je ziel niet kwijtspeelt aan deze meester misleider, want je ziet hem nooit meer terug.

Audioguide:

DIVV: heerlijk onvoorspelbaar

Datum: 26 september

Zaal: De Kreun, Kortrijk

Support: TBC

De gids zegt: Wees gerust: DIIV staat niet in de Botanique, de zaal waar de band al twee keer (2013 en 2016) niet op het appèl was. In juni stonden Zachary Cole Smith en zijn kompanen daar echter wel en net als op Dour 2013 staken de New Yorkers de overwinning vlot op zak. Niet moeilijk ook met albums ‘Is The Is Are’ en ‘Oshin’ in de catalogus en killers van songs als Dopamine, Under The Sun en Doused om er maar drie te noemen. DIIV is een band waarbij je kan wegdromen, maar waar je ook zomaar plots in een moshpit kan belanden. Heerlijk onvoorspelbaar dus en de trip naar Kortrijk waard, ook voor Limburgers.

Audioguide:

Krankland: Psychedelisch sowieso

Datum: 29 september

Zaal: Vooruit, Gent

Support: Lyenn

De gids zegt: Als een voormalig Little Trouble Kid (Thomas Werbrouck) het kompas richt op Elliot Smith, Leonard Cohen en andere grote songsmeden, maar het klankexperiment niet schuwt en zich bovendien omringt met schoon volk uit Magnus, Yuko, Faces On TV én Pascal Deweze, dan hangt er elektriciteit in de lucht. De twee singles In The Realms Of The Unreal en het (jawel!) zonnige Summer Avalanche lieten al twee totaal verschillende aspecten horen van Werbroucks muzikale spinsels die te horen zullen zijn op de debuutplaat ‘Wanderrooms’ (uit op 30 september). Psychedelisch wordt het sowieso, maar verder wordt het afwachten. Spannend!

Audioguide:

15 september 2016
Marc Alenus