Autumn Falls 2015: een kleurenpalet aan emoties (2)

Achtergrond

Druilerige dagen, guur weer, de zon die de strijd lijkt op te geven, … De herfst is bezwaarlijk een vrolijke periode te noemen. En toch heeft aan dit seizoen gerelateerde muziek vaak iets mysterieus; een intensiteit en intimiteit die voor pure emoties kan zorgen. Laten we daar een festival rond opzetten, zo dachten de initiatiefnemers van Autumn Falls vijf jaar geleden. Niet wetende dat anno 2015 dit evenement gedurende een kleine twee maand handenvol clubs en concertzalen op zijn kop zou zetten.

In 2013 stal ze ons hart met ‘Cerulean Salt’. En met de jaren werd de liefde voor Katie Crutchfield alleen maar dieper. Dit jaar kwam ze weer van onder haar steen gekropen als Waxahatchee met een derde album onder de arm en bleek dat ze weer verder was geëvolueerd in positieve zin.

‘Ivy Tripp’ mag dan wel gaan over het moment in je leven dat je beseft dat iedereen maar wat aanmoddert, van Waxahatchee kan je dat dus bezwaarlijk beweren. Crutchfield put uit verschillende bronnen, maar blijft haar zuiderse roots trouw. En haar liedjes zijn misschien niet van de vrolijkste, haar teksten zijn wel universeel, ook al zijn ze vaak heel persoonlijk.

Als dat nog niet voldoende is om je zin te doen krijgen in een trip naar de AB op 1 november, moeten we misschien ook nog vermelden dat daar diezelfde avond ook nog een zekere Kurt Vile en Lower Dens spelen.

Op 10 november speelt Josh Tillman, aka Father John Misty nog eens zijn bevreemdende zelf in de AB. Zijn laatste plaat ‘I Love You, Honeybear’ was een ontluisterend meesterwerk dat hem al in het voorjaar naar de Botanique bracht en deze zomer naar Pukkelpop.

Wie toen verhinderd was, krijgt nu een nieuwe kans; en wie er bij was wil misschien nog wel eens onderhouden worden door deze predikant die het vooral heeft over zijn eigen onvermogen tot liefde. Daarbij verschuilt hij zich achter redelijk grove humor, maar komt hij toch doodeerlijk over.

Father John Misty wordt vooraf gegaan door Anna B Savage, een belofte die haar hart en ziel al uitstortte op het Big Next Festival.

Weinig artiesten die zo actief waren dit jaar als Tamara Lindeman van The Weather Station. Na haar tweede album, het door ons als zeer aangenaam ervaren ‘Loyalty’ bracht ze onlangs nog een zes songs tellende ep uit met de zelfreflecterende titel ‘What Am I Going To Do With Everything I Know?’.

Daarop klinkt ze even troostend als op het album en zet ze de klok weer stil. De barometer van The Weather Station staat voorlopig dus nog altijd op “rustig weer” en dat vinden wij dik ok in deze hectische tijden. Zeker omdat Lindeman toch een zekere spanning weet op te bouwen.

Mee te maken als onderdeel van de double bill met The Mountain Goats op 20 november in de Botanique.

Vorig jaar was het echtpaar Simon Angell en Erika Alexandersson – samen Thus Owls – ook al van de partij op Autumn Falls. Toen oogstten ze zieltjes in de Vooruit met vooral hun album ‘Turning Rocks’ als wapen. Dit jaar zal Trix en bij uitbreiding heel Antwerpen eraan moeten geloven.

Om dat waar te maken, bricoleerde het duo het voorbije jaar een mini-lp in elkaar die op 6 november uit zal komen onder de titel ‘Black Matter’. Een trippy trailer deed vermoeden dat Thus Owls diep in de elektronica zou duiken, maar de eerste song uit de plaat, Turn Up The Volumes stelde meteen weer gerust. Ja, de oorlelletjes worden in elektronica gedopt, maar het duo blijft trouw aan de donkere, barokke sound, waar wij al zes jaar geleden voor vielen.

Wie niet vies is van een tripje naar de Westhoek, kan op 14 november in Muziekclub 4AD onderzoeken of Nick Cave overdreef toen hij Shilpa Ray een van de meest fenomenale dingen noemde die hij ooit op een podium zag. Dat la Ray niet vies is van enige theatraliteit bleek alvast uit haar tot hier toe laatste album ‘Last Year’s Savage’, al weten de fans dat al sinds haar exploten met Happy Hookers.  Die liet ze vier jaar geleden achter in Brooklyn, maar dat zal de pret in Diksmuide niet drukken. Gewapend met een geweldige stem, een harmonium en een stel ervaren muzikanten weet ze vast enkele geesten uit de nabij gelegen dodengang weer tot leven te roepen.

Van 20 oktober tot en met 18 december kan je meer dan veertig acts aan het werk zien verspreid over vijftien verschillende concertzalen. Voor alle info surf je naar de website van het festival.

 

19 oktober 2015
Marc Alenus