Autumn Falls 2014 - de herfst buiten Brussel (deel 2)

Achtergrond

Dit jaar blijft Autumn Falls niet beperkt tot Brussel. Gent, Antwerpen, Brugge, …, ze worden allemaal herfstig gekleurd ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het organiserende ToutPartout. En daar zijn wij maar wat blij om.

Autumn Falls 2014 - de herfst buiten Brussel (deel 2)



Het soort band waar je geen kant mee uitkunt, waardoor je er dus stapelverliefd op wordt. Wispelturig, charmant, leuk, onverwacht, … allemaal adjectieven die bij Adult Jazz (Botanique, Brussel – 17 november) passen. Maar misschien net niet de radiovriendelijkheid die een Alt-J wel heeft. Het lijkt iets moeilijker te liggen. Maar wij zullen het niet aan ons hart laten komen en kijken met ongeduld uit naar de passage van deze jongelingen. Benieuwd wat ze met die blazers gaan doen, hoe ze de geluidseffecten gaan opvangen, … Enfin, gewoon benieuwd.

Deze band uit Austin, Texas doet het instrumentaal. Doorgaans zijn Balmorhea (Arenbergschouwburg, Antwerpen – 14 november) met zes, maar op deze tournee treden Rob Lowe en Michael Muller op als duo. Percussie en strijkers zullen dus achterwege blijven, maar op hun laatste, titelloze plaat van eerder dit jaar bewijzen ze dat piano en akoestische gitaar volstaan om complexe en meeslepende landschappen van geluid te weven.

Het is enorm uitkijken naar de double bill Black Bananas / Future Old People Are Wizards (9 november) die in het kader van Autumn Falls Trix samen onveilig zullen maken. Door beide bands samen te programmeren is een spetterend feest voor de muziekliefhebber gegarandeerd. Voorprogramma Future Old People Are For Wizards toont waarom hun plaat ‘Faux Paw’ eigenlijk in de hoogste regionen van uw eindejaarslijstje hoort en ook Black Bananas zullen laten horen waarom hun genreoverschrijdende muziek zoveel meer is dan een recent overgewaaide modetrend.

Dat Steve Gunn (Muziekcentrum TRIX - 22 november) nu meereist in het voorprogramma van The War On Drugs is geen toeval. Gunn speelde ooit nog bij Kurt Vile’s Violators en zijn stijl sluit logischerwijze ook een beetje aan bij beide voornoemde acts. Alleen houdt Gunn het op zijn laatste plaat ‘Way Out Weather’ eerder ingetogen. Rootsy americana afgelijnd met de wat lijzige, lichtjes gezwollen stem van Steve Gunn is wat u mag verwachten. Denk minimale, vroege Daniel Lanois en u komt min of meer in de buurt.

Thurston Moore (Arenbergschouwburg, Antwerpen – 14 november) behoeft geen introductie. Als stichtend lid en frontman van Sonic Youth behoort hij al jaren tot de voorhoede van de alternatieve rock. Nu die band op “indefinite hiatus” staat, heeft Moore een supergroep rond zich verzameld met SY-drummer Steve Shelley, bassiste Deb Googe van My Bloody Valentine, en gitarist James Sedwards van Chrome Hoof. De band komt naar de Arenberg met kraakvers album ‘The Best Day’ onder de arm. Verwacht een paar akoestische twelvestringballads, maar vooral veel dissonante en opzwepende gitaartapijten.

Andreas Hooftman, Philippe De Cleen, Patrick Van Gestel

4 november 2014